2017-06-02 396 浏览
今晚同妈妈撑枱脚,系奥海城行完街就顺便揾间餐厅食晚饭。其实三期个边餐厅有好多选择,不过妈妈钟意食中菜,又想近返地铁站,就拣咗来乐天食饭。餐厅装修低调企理,座位之间好多空位,感觉开扬舒服。坐低之后我哋就开始研究餐牌,发现呢度啲中菜同平时嘅酒楼有啲唔一样,除咗有啲新潮嘅菜式之外,仲有啲南洋风味。而且呢度嘅食物可以叫大中细size,多人少人黎食都冇问题。由于选择好多,我哋都睇左好耐先决定到食乜嘢!先来一个头盘,蒜香红海蜇头。海蜇头非常爽脆,味道酸酸辣辣,醒神开胃。然后,见餐牌上面有一味招牌扣肉包,我哋就点左两件试吓。原来包同肉系分开上嘅,自己夹埋一齐。其实咁样仲好,扣肉嘅汁唔会整到个包湿哂。呢味果然系招牌菜,包系非常嘅松软,而扣肉亦炆得好腍好入味,最正嘅系餐厅安排左生菜夹入个包一齐食,感觉健康啲,又冇咁油腻。再来一味古早鱼香老鼠粉煲,呢个煲一拎上枱嘅时候味道已经好香,侍应仲拎住一碟小小嘅咸鱼碎,问我地要唔要捞埋落去,妈妈钟意咸鱼,即刻表示同意。捞左咸鱼肉,再搞下只蛋就食得。老鼠粉其实就系银针粉,口感滑溜,配上杰身嘅汤汁,同埋各样配料(咸鱼、虾仁、冬菇、蔬菜等等),味道丰富好食,妈妈赞不绝口。
今晚同妈妈撑枱脚,系奥海城行完街就顺便揾间餐厅食晚饭。

餐厅装修低调企理,座位之间好多空位,感觉开扬舒服。

由于选择好多,我哋都睇左好耐先决定到食乜嘢!

蒜香红海蜇头

然后,见餐牌上面有一味招牌扣肉包,我哋就点左两件试吓。
招牌扣肉包

再来一味古早鱼香老鼠粉煲,呢个煲一拎上枱嘅时候味道已经好香,侍应仲拎住一碟小小嘅咸鱼碎,问我地要唔要捞埋落去,妈妈钟意咸鱼,即刻表示同意。捞左咸鱼肉,再搞下只蛋就食得。老鼠粉其实就系银针粉,口感滑溜,配上杰身嘅汤汁,同埋各样配料(咸鱼、虾仁、冬菇、蔬菜等等),味道丰富好食,妈妈赞不绝口。虽然煲老鼠粉份量好多,但我哋一路食一路倾计,去到最后竟然食清光!
古早鱼香老鼠粉煲

食到好饱,但甜品都系唔可以错过嘅。
我地点左椰子西米露汤圆,西米已经煮到溶哂,糖水充满椰香味,本身已经几好味,但加咗黑芝麻汤圆就显得有啲格格不入。
椰汁西米露汤圆

今餐饭同妈妈食得好开心,难得有间餐厅妈妈觉得好味又抵食,下次可以成家人来开餐

2017-06-01
蒜香红海蜇头