2016-04-01
搬黎九头角办公室的第二回午饭食评。上次中完伏, 今次唔自己周围揾食喇, 叫左个同样系呢区番工既美女朋友仔带我去威, 经佢既介绍下, 黎左呢间龙门冰室。午饭时间虽然预左要等位, 但我地到达时门外只有寥寥数人, 所以约等五分钟就入得。我观察过, 呢到同其他冰室一样, 九成既客人都系会点常餐既。 睇睇餐牌, 常餐黎讲竟然有五种面食选择, 另外蛋可以拣选煮法甚或更换至其他肉类都得。最贴心既系连多士都可以挑选酱料, 果占、奶酱、油占、占酱...一共有十款甘多, 你讲得出既都有!甘样计一计: 5x8x10= 400 呢到既常餐组合总共有成400组甘多!!! 好惊讶!我既选择系沙嗲鲜牛肉汤面 + 炒蛋 + 奶酱多 完美!沙嗲鲜牛肉汤面标明系鲜牛肉既沙嗲牛面, 睇落无咩沙嗲酱, 但入口都有浓郁既沙嗲味, 牛肉食得出系鲜牛肉, 口感都好嫩,比起出面茶餐厅过份腌制既罐头沙嗲牛, 呢到既牛肉味道比较有层次, 先香后辣再食到牛肉味。公仔面都煮到恰到好处, 刚刚好, 很弹牙, 与渗有沙嗲酱的汤底同吃, 满分。3.6北海道牛乳炒蛋呢到既炒蛋犯规哦! 因为点样睇佢都系一个蛋卷唔系炒蛋, 不过见佢份量十充, 就算数
甘样计一计: 5x8x10= 400
呢到既常餐组合总共有成400组甘多!!! 好惊讶!
呢到既炒蛋犯规哦! 因为点样睇佢都系一个蛋卷唔系炒蛋, 不过见佢份量十充, 就算数喇。
其实入口不觉得有牛奶味, 亦唔算好滑, 有蛋香但却未算浓郁。 但一层又一层的卷蛋, 吃起来很满足, 口感加分。
被咬了一口才记得要影相, 因为真的是太吸引喇! 两块多士都大方地涂满花生酱跟练奶, 还要细心地涂到多士的边边!!令人每一口都是奶酱, 我心中既花海已经开满花花。
多士口感都不马虎, 脆卜卜, 肉里有丝丝的柔软面包, 平时一定食剩既多士, 今次我竟然食清光!