2024-04-20
今日周末路过见到好多人排队,先醒起附近有一间米芝莲点心店,既然好耐冇食,咁今日就即兴去排一排去食。可能系米芝莲推介嘅关系,深水埗呢一间分店街头就已经聚集左中外人士喺度排队。我哋攞咗筹之后,大概一个钟头多啲再返转头就刚刚过咗一两张台,在佢都俾返我哋。好快就有返位啦。我喺疫情时后来过之前较为残旧既装修,对比而家我今日嚟到见到佢应该系之后再翻新,店内装修已经好光猛洁净,不过略嫌座位与座位之间比较狭窄,行出行入都需要则侧身。今日我哋点左以下点心:陈皮牛肉球(一般传统牛肉球味,但唔会蒸到太淋、黄沙猪膶肠(尚可,皮薄)百花酿油条配香蜜蟹膏(卖相好,刚炸完出嚟,热辣辣够脆,带甜甜地啲汁又脆,好好食😋)、豉汁蒸凤爪(一般)、鲍汁油皮烧卖(👎🏽,真系可以唔食)。最后好在呢样点心帮到攞分😼,就系晶莹鲜虾饺🤞🏼。虾饺size 正常,但真系几晶莹因为啲皮都几薄😗 ,啲虾都几大粒,没有太多其他猪肉在内🤓。今次点心虽然唔系完全部都系好好食,但系亦咁嘅价钱都有两三样都有正常水准或以上,咁我都觉得呢间食店都值得再去食嘅。🙌🏼🙌🏼
今日我哋点左以下点心: