2021-07-03 792 浏览
回想晚市无堂食嘅日子,我最伤心,就系无得去川🍢🍻川系一间平民居酒,价钱可亲,食物质素很高💯要数我最钟意嘅食物,就系—白板串啦😋相比起出面嘅烧厚切豚肉/腩肉,川嘅白板串相对薄身,但我觉得依个厚度同脂肪比其实系最食用friendly,烧完唔会变到好干身好硬,又唔洗劲咬嚿肉咬到啲肉痴哂牙!另外,都好欣赏佢地嘅烧肉唔会好浓味或好咸!简简单单又佐酒🍻 (sapporo draft beer here😍)每次坐底第一咪𩠌就系食梅渍蕃茄🍅少少酸、多多甜,好开胃😋作为一个淀粉质控,我每次嚟川都一定会叫汤乌冬🍜记得有次同2位朋友嚟,佢地话要减肥㖞,要share1碗汤乌冬,我就自己劲擦1碗,佢地最后都系忍唔住share多1碗🤭 佢碗乌冬望落好平凡好似好plain咁,但其实串烧大师系精选咗日本鱼干制成汤底🐟汤面洒上大葱,增加味道层次,个汤好饮💯乌冬方面,滑lülü,唔会好淋。由于依个汤乌冬味道唔会好抢,所以都好夹串烧!一个人嚟食串烧都无难道😉好欣赏川总系可以用平凡嘅食材,煮出不一样嘅味道,衬托居酒屋嘅不同料理💯烧鲭鱼:好多时烧鲭鱼都会系中间鱼肚㓥开反平嚟烧,快啲烧熟条鱼;而川嘅嘅烧鲭鱼则系切走咗头尾,起咗

白板串

每次坐底第一咪𩠌就系食梅渍蕃茄🍅少少酸、多多甜,好开胃😋

汤乌冬

烧鲭鱼:好多时烧鲭鱼都会系中间鱼肚㓥开反平嚟烧,快啲烧熟条鱼;而川嘅嘅烧鲭鱼则系切走咗头尾,起咗条主骨,所以只会烧到鱼皮而唔会烧到鱼肉,而鱼肉都清洗干净唔会有腥味,滴几滴柠檬汁,口感丰富又清新🐟🍋好欣赏川嘅细致位,唔洗好花巧,就可以将食物整到好好味🤤
烧鲭鱼

烧蒜芯:串烧大师喺烧蒜心嘅过程不断扫上酱油,令蒜芯保持湿润,同埋丰富咗蒜芯嘅味道。其他嘅蔬菜烧物应该无扫上咁多层酱油,但会洒上淮盐,食落无蒜芯咁多汁,适合钟意比较食香口嘢嘅朋友😉
烧蒜芯

烧墨鱼丸:无论系打边炉定烧嘢食,我觉得墨丸都好难处理,佢嘅肉质好似难啲令热力渗向粒丸嘅中间。但系川嘅烧墨丸系可以喺唔烧㶶嘅情况吓烧熟粒丸,而粒丸仲可以保持弹牙,配上泰式辣酱,又一串卧虎藏龙🍢 (P.S. 落单𠮶阵要request烧墨丸,唔系就会上炸墨丸)
烧墨鱼丸

由于今次嚟川,唔算好肚饿,所以叫嘅嘢食有限,不能尽录各样食物,下次去食再纪录其他心水之选🤤
烧芝士年糕
烧娃娃菜