2010-04-15 238 浏览
食咗佢个二人套餐,我觉得系平靓正再加大件夹抵食1) 自制农夫面包配牛肝酱及芝士香草酱:面包脆硬似法式包,芝士香草酱ok,牛肝酱仲好味,有少少似咸牛肉三文治𠮶种咸牛肉味,仲有食得出肝既味,都几特别,至少唔系搽牛油,而呢两种酱都ok,如果你要求高,我谂至少你都会觉得唔难食啩2)希腊沙律配风干火腿片:火腿几好食,似啲自助餐啲火腿片咁啰,咸咸哋,啲沙律都系咸咸哋,ok啦,我觉得沙律都系生既疏菜,度度差唔多3)兰度豆汤:哦豆煲好溶哂,溶到啲豆渣好似沙咁,真系沙过红豆沙4)脆皮烧猪肘配烧薯及酸椰菜:烧薯普通啦;酸椰菜丝够爽口,酸酸哋吊吓味;脆皮烧猪好大件,皮够脆,唔识点讲,总之佢种脆唔同烧乳猪或者烧肉皮𠮶种脆,肉就啱啱好熟,所以唔会干,又够啉,少少咸,够惹味,仲好大份添。另外佢嚟到会SHOW一SHOW只猪肘畀你睇,然后问使唔使切埋,咁我就哽系叫佢切埋啦5)烩薄牛肉配青椒粒汁:唔知点解嚟𠮶阵变咗做薯饼配牛柳粒。初初谂住牛柳粒好多地方有得食,会普普通通啦,但系又有意外惊喜㖞。啲牛柳够啉,唔似系加咗粉𠮶种啉,应该系牛既质素同烹调技术,牛肉夹杂住牛脂肪,弹牙有口感;个薯饼哽系唔同一般架啦,刨丝再炸,几特别
食咗佢个二人套餐,我觉得系平靓正再加大件夹抵食

5)烩薄牛肉配青椒粒汁:唔知点解嚟𠮶阵变咗做薯饼配牛柳粒。初初谂住牛柳粒好多地方有得食,会普普通通啦,但系又有意外惊喜㖞。啲牛柳够啉,唔似系加咗粉𠮶种啉,应该系牛既质素同烹调技术,牛肉夹杂住牛脂肪,弹牙有口感;个薯饼哽系唔同一般架啦,刨丝再炸,几特别,味道方面唔记得咗‧‧‧总之都系好食啦

6)鲜虾阔条面配香草汁:鲜虾新鲜有虾味,啲阔条面逊色少少啦,好油,问佢攞芝士粉(其实系芝士刨成丝)加上啲面度会好食好多,会遮到啲油味

7)甜品拼盘:我见其他人留言啲相,我个甜品种类系同其他人有唔同,可能佢个拼盘会久不久转啩,总括嚟讲都好食。
A)朱古力饼:甜,口感麻麻哋,好似普通朱古力西饼咁啰

B)焦糖布丁:

C)绿茶红豆卷:榚系绿茶味,淡淡绿茶香;奶油系加咗红豆味,有红豆粒,个奶油唔会太cream

D)咖啡慕丝杯:淡淡咖啡味,唔会太浓,咖啡味对我嚟讲淡淡哋就OK

E)朱古力慕丝杯:好甜,对于钟意食朱古力既我就哽系正啦

总括嚟讲,HKD$400左右两个人,算平架喇,啲食物又靓又正,都系𠮶句啦,平靓正,其实二人餐多数系二头盆二主菜,但系佢只得一头盆但系三主菜,只猪肘仲要大大只,其实如果两个人,细食既真系未必食得哂,好彩我够大食,仲要食极唔肥呀

服务方面,我唔知𠮶日同少人有冇关系啦,佢哋好主动敫勤,亦都有介绍吓啲厨师推介啦,算系咁架喇,见我哋影相又主动问使唔使帮我哋影合照相

环境:有露台位睇海景,亦都有室内位,室内装修得同个美利楼𠮶种用木既装修古旧好夹,但系古旧得嚟又高级,唔会畀人好残既感觉,加啲德国既画照布置配合返间餐厅,又有一男一女驻场歌手唱歌,音乐又唔太大声,唔会嘈到人倾偈,佢哋都唱得好听架,唯一系个洗手盆,只有两个洗手盆,但系两个去水都塞塞哋,呢度扣少少分啦
希腊沙律
农夫包
牛柳粒+薯饼
脆皮猪肘
甜品
  • 德国咸猪手,甜品拼盆,烩薄牛肉配青椒粒汁