2016-08-28
难得跟老公入元朗做野,成日听人讲元朗d野食平靓正,当然要揾下好野食啦!几经辛苦揾到个小车场,一落车就见到附近有间几隐蔽既拉面小店。岩哂我胃口,即刻冲入去先!原来停车场果个系后门,正门0系大街,都几显眼架!店内座位唔多,同隔离都几亲密下。睇睇个menu先,拉面大概有十款配菜,配三款面底同五款汤底,选择都唔少架!另外有唔少烧物、炸物,连饮品都有满满一大页。店仔细细,但食物款式确系多!我地叫左两款拉面,加三款烧物:照烧鸡扒拉面、极上和牛拉面、烧牛舌同烧扇贝。《照烧鸡扒拉面》$63鸡扒预先烧香左先放0系面面,外皮香脆,肉质嫩滑,口感一流。而面条火候控制都唔错,不软不硬。汤底方面,我选左地狱汤底,猪骨浓香外有微辣,非常惹味!成碗面水准好高,反而伴碟既糖心蛋过熟,扣左少少分。《极上和牛拉面》$73老公叫左猪骨汤底,佢觉得偏啖唔够浓香。好彩我拣左地狱姐!但值得一赞既系牛肉,偷食左老公一旧,好惊喜!店主用左高级既烧肉级和牛,入口即溶,无谂过拉面配料都可以有甘既质素。《烧牛舌》$26@一串牛舌定价唔平,但一见到实物就觉得好值得喇!牛舌一串有三件,三件都系厚切,非常足料!火候控制得刚好,肉质爽口;一啖咬落
一串牛舌定价唔平,但一见到实物就觉得好值得喇!牛舌一串有三件,三件都系厚切,非常足料!火候控制得刚好,肉质爽口;一啖咬落去,肉汁识得喷射出黎,好过瘾!调味方面,佢地用左唔少香料同酱汁,味道好丰富。
呢个就系重头戏喇!一上枱,即刻哇哇声!扇贝一客有四只,原只连壳上,芝士铺满表面,热辣辣嗞嗞声,同时芝士香味攻击都好猛烈,仲未入口已经有齐视觉听觉嗅觉既享受。一夹起,芝士软绵绵,可以拉到好长好长⋯⋯入口好鲜味好juicy,绝对系代表作。 食饱饱,食到食唔落,两个人埋单三百有找。终于明白点解人地成日话元朗食物平靓正喇!