2021-05-13
由细到大都好钟意食大排档,普通食个晚餐啲𩠌又好味,同fd揾个地方啤啤佢啲嘢又下酒,正啊💯 味道除咗摆落口𠮶个味道,仲有大排档独有嘅回忆同埋feel😍 可惜依家啲港式大排档都已经买少见少🥺 今日就黎试下间传统露天大排档啦🤩🐟 椒盐九肚鱼 $88重点菜⭐️!!摆低𠮶阵觉得好似好单薄,感觉好似麻麻地。但系一试就有惊喜😍 超几多蒜好惹味😋 炸皮好酥脆,鱼肉超嫩滑,外脆内软超级正!仲要唔知点解比平时少好多骨🤔 食到尾冻咗少少都唔会有油腻感!份量就有啲少,但系真系好好味!可以话系短期内食过最好味嘅椒盐九肚鱼🤤 真系食完一碟仲好想返兜!!🍖菠萝摩啰骨 $98虽然咕咾肉好似先系招牌菜,但系见到摩啰骨个名咁得意,谂住试下睇下会唔会食完3岁过澳门😂 虽然都几细碟下,但系胜在旧旧都好大旧,啖啖肉👍🏻 食得出有用柚子落去调味,感觉几fresh唔会太济😋🕊烧乳鸽 $80/只攞到出黎仲出紧烟,啱啱烧好🤩 咬落去超juicy,beat晒啲汁🥰 熟度啱啱好,保持嫩滑唔会鞋,皮都烧得好脆😋 虽然好大只,大只过酒楼食𠮶啲好多,可惜都真系好贵下,下次就未必舍得嗌🥶 🦪煎蚝饼 $98好抵食啊🥳 其他地方嗌蚝饼通常一个都唔够侯,
🐟 椒盐九肚鱼 $88
🍖菠萝摩啰骨 $98
🕊烧乳鸽 $80/只
🦪煎蚝饼 $98
好抵食啊🥳 其他地方嗌蚝饼通常一个都唔够侯,但系呢个大到我地四个人都食得好满足,仲有少少净添🤑 蚝size就同平时啲蚝饼差唔多,但系份量都算多🥰 味道就中规中矩,同平时食嘅新鲜热辣嘅蚝饼一样,酥脆松化😋(睇返单同menu都系写煎蚝饼但系佢明明系炸😂)
🥬啫啫芥兰 $78
唔知点解最近嗌亲嘅菜都系迟迟唔黎😂 放低嘅时候仲咋咋声,出紧烟🥳 超够味但唔会过咸。芥兰保留爽嘅口感,但系就有啲老。可惜啲白饭已经食晒,如果唔系肉碎送饭一流!🤤
环境质素:🌕🌕🌕🌖🌑
食物质素:🌕🌕🌕🌕🌑
CP值:🌕🌕🌕🌕🌑
回头指数:🌕🌕🌕🌕🌑
呢餐系:「平靓正」嘅一餐
其实佢都开咗好多年。最近发现佢系黄店就谂住去惩罚下💛,点知意外惊喜竟然有间无论环境或者食物都咁高质嘅大牌档😋我个人就好钟意露天嘅大牌档,所以就俾咁高分个环境😛 最后埋单人均$120-130左右,食到超级饱🤩 如果想平食,唔嗌乳鸽都已经可以平唔少。一定有下次,仲要推广俾啲十年难得入荃湾一次嘅朋友!🤤