2020-01-26
1993 浏览
年三十人人都放早,所以就决定约埋好友食番个收炉饭,去开灯笼街知道好多野食,就拣左间韩国菜试下地点:系正灯笼街中间,龙门冰室斜对面幢商业大厦,果幢楼食肆林立。环境:入到去环境嘅感觉几高级,楼面面积都好大好长;楼底高;由于餐厅卡位隔离就有无敌大玻璃窗,环境相当光鲜;有卡位有大枱有房,无论多人聚会及二人小聚都相当合适。食物质素:餐厅有午餐set供应,价钱有贵有平,由$79-$198不等。款式总类多,有炒饭粉丝面乜都有,一半辣一半唔辣;辣泡菜牛肉炒饭($79)对于唔食辣嘅人(即系本人)黎讲,泡菜可能系一个挑战,冒住辣到喷火嘅风险叫左呢个炒饭,最后我竟然唔系输比个饭,而系佢个 胡椒味重嘅汤首先讲下配菜,泡菜唔算好辣,唔算太出色。反而果个薯仔就超级出色!薯仔加左蜜糖,甜甜地十分好食,最后拎埋啲蜜糖去捞饭好正主菜方面,饭粮算几多,入面都好足料,唔系果啲得一两块牛碎同埋泡菜仔就算果只,辣味调较合适,适合一般唔系好食得辣嘅人猪肉炒泡菜($99)对于唔食辣嘅朋友,我劝大家真系唔好试平时食开谭仔少辣嘅人,佢都食到出晒汗同埋比平时食慢左好多佢啲猪肉份量充足,而且猪肉腌得好入味,泡菜嘅味道入晒猪肉入面,相当惹味
辣泡菜牛肉炒饭($79)
猪肉炒泡菜($99)
对于唔食辣嘅朋友,我劝大家真系唔好试平时食开谭仔少辣嘅人,佢都食到出晒汗同埋比平时食慢左好多佢啲猪肉份量充足,而且猪肉腌得好入味,泡菜嘅味道入晒猪肉入面,相当惹味,豆腐相当比较淡,可以中和下泡菜嘅辣味!
最后套餐会配餐饮,冻饮唔洗加钱!另外每台都有无限量供应嘅玄米茶。
服务:果日比较爆场,所以上菜时间较耐,不过待应都好热心同主动咁帮我地追单,所以就唔怪佢啦!待应大部分都唔系本地人,但操纯正广东话,沟通无难度。
价钱:以铜锣湾中高等嘅价钱,呢个价钱可算合理,有贵有平,任君选择。另外提提大家,餐厅是另收加一的。