2022-11-10 509 浏览
深水埗稍有名气的小店,铺仔细细,座位间都比较窄,都算系越南风😂! 餐牌选择不算多,咁都好,我更偏好小店限制选择做好食品! 今次试试蟹肉蕃茄汤蒙和越南米纸卷。越南米纸卷,$40,一份两条,亦可以叫双份。是预制好和冻食的(室温)。精华在于个汁!难怪餐牌上可以叫多一份酱汁($5)!米纸卷是米纸包住粉仔、虾肉、扎肉、少许香草同沙律,相信不少越南餐厅都有。但特别在于个酱汁!是花生、麻酱之类的底味再加上炸葱蒜和腌萝卜,正好配淡香既米纸卷食!招牌菜:蟹肉蕃茄汤蒙(其实我唔记得系蟹肉定蟹膏),卖相几吸引!有蕃茄、香菜、生菜、扎肉两块、豆卜同猪红,当然唔少得蟹肉饼!蒙粉几好食,唔会话浸到好林;汤头都好饮,不过食耐左觉得茄膏味太浓,都有少少口渴。面头d送好好食!扎肉厚切又有胡椒味有惊喜。重中之重既蟹肉饼都好浓味!一旧仔但一路食都觉得好满足!埋单 $100,食物虽然系粉面唔系咩精致野,但咁既市道都叫对得住个价钱。顺带一提,佢呢到d辣椒系自己种好鬼辣!

餐牌选择不算多,咁都好,我更偏好小店限制选择做好食品!

今次试试蟹肉蕃茄汤蒙和越南米纸卷。

越南米纸卷

蟹肉蕃茄汤蒙

顺带一提,佢呢到d辣椒系自己种好鬼辣!

2022-11-08
越南米纸卷