2020-10-16
呢次下午茶系 staycation package 包嘅,check out keep bag 之后就上去食lu上到去食头围,都好多人排队等候入座,相信唔少都系staycation 客。坐低冇耐就有个专员去每张枱度介绍罐 NOC Coffee, 然后俾你试饮,睇佢枱枱都重覆咁讲都邓佢辛苦。 味道都ok嘅, black coffee黎讲算易入口。系时候入正题讲吓个tea set, 见到冇八婆层架表示失望🤣先讲咸点 Lobster Roll, Fennel and Celeriac 个包几软熟,龙虾几新鲜,加少少芹菜爽爽地,成件事几夹。Coffee Salmon Gravlax, Red Current Cream Fraiche 老实讲,我食唔出咖啡味,只觉得佢比平时食嘅烟三文鱼再smoky d。d red current 好酸同cream frachie 可以平衡返好重嘅鱼味。Duck Firefox Gras Confit, Coffee Gelee, Tosted Brioche 都系𠮶句,你唔讲我都唔觉上面𠮶层系coffee jelly🤣 应该系个个鸭肝酱浓到冚过晒d咖啡味。下面
个包几软熟,龙虾几新鲜,加少少芹菜爽爽地,成件事几夹。
都系𠮶句,你唔讲我都唔觉上面𠮶层系coffee jelly🤣 应该系个个鸭肝酱浓到冚过晒d咖啡味。下面块toast脆脆地,令到件事冇咁一pat野。
食完咁浓嘅鸭肝酱就到甜点,食左旧酸酸地嘅Baked Bergamot and Raspberry Tart 冲淡吓先。 个tart几香脆,Raspberry 几酸吓,入面custard 甜甜地,侧边又有d开心果碎,口感几有层次。
Cassis Opera Cake 冇乜特别,都系朱古力 opera cake, 蓝莓加cream。
Gianduja Chocolate and Hazelnut, 呢旧野食落系金嘅外壳,缤纷乐嘅馅包住粒nut,下面有块饼,that's it.
唔知系咪太多客搞唔掂,d pastries 喺我食到一大半先黎。
Signature Vanilla and Chocolate Croiscones,
佢地系scone形嘅croissants, 食落去层次分明又香,朱古力味𠮶个又整得恰到好处,同clotted cream and jam都夹,虽然好想食返普通scone,因为太耐冇食,但呢个新野系好好味嘅。
Biscotti, Butter short bread,呢d都系用黎送吓茶,但食到就快饱先黎都系咬左一啖就算,咪道几好。
佢地喺食食吓中途拎左个好大嘅雀笼出黎俾每枱客抽一只朱古力蛋,佢每枱有个小搥仔,就系用喺扑烂你抽𠮶只蛋,入面有张字条写左d正能量字句,我觉得呢个gimmick 几好,喺呢个充满负能量嘅疫情为你带点安慰。
其实只朱古力蛋食得嘅,起码食得出唔系好cheap嘅朱古力,有诚意。
呢间野食物味道唔错,款式又特别,但食唔到咖啡味咁啫😂