2009-06-09 7 浏览
次次行经IFC,经过呢间餐厅门口都会睇一睇个menu,但次次都系过门而不入,觉得在IFC又冇靓景,只为食物真系值得付出如此消费咩??今日星期六中午去到IFC,parking竟然full咗,乜依家个个都出街消费咩? 等咗十分钟,至入得场,本来打算去Isola,但系谂起一路都想试嘅呢间意大利餐厅,不如行去睇吓今日menu先,Holiday's Special竟然系$298 for two,平日set lunch都要$200/人,对呢间餐厅嚟讲,都算系海啸价,即刻入去坐低先讲。已经差不多下午两点了,入面只有几枱客人,比咗一张四人枱我地两个,非常舒适,虽然冇靓海景睇,但系布置简单舒服,场上面有几幅画,仲有成幅墙咁高嘅酒架,格调高雅。一坐低,侍应已经端上menu,餐牌入面菜式不多,有啲类别甚至只系得两款选择,不过好多款式都有佢地推介嘅标志,可能系贵精不贵多。今日嘅set系for两个人,头盘有两款选择、三款意粉或意大利饭、三款Pizza、甜品、咖啡或茶,另外可以加$50有house red/white wine。1. White Wine (Branciforti Grecanico 2006/

1. White Wine (Branciforti Grecanico 2006/2007, Sicilia) - 因为menu入面用嘅white wine冇货,唯有另外喺drink list入面拣选另一款,够冻,容易入口,够果香。

2. Assorted Bread - 意大利菜的指定动作,四旧切成正方体嘅面包,非常松软,但富有弹性,橄榄油同埋黑醋虽不至于百吃不厌,但系都算甘香。

3. Caesar Salad with Crispy Bacon 凯撒沙律配脆烟肉 - 蔬菜爽脆多水,加埋一块块大片Parmasan cheese,dressing份量啱啱好,唔会太多剩余喺碟度,最抵死系煎得香脆嘅烟肉竟然系一整条上碟,虽然外观美丽,但叫人地点吃呢? 毕竟有点烦,要自己动手切细嚟吃。

4. Soup of the Day (Leek & Potato Soup) - 薯仔茸非常丰富,令个汤底好甜,稀杰适中,加埋啲韮葱丝,口感一流。

5. Risotto with Italian Sausage and Red Chicory 意大利肠红菜烩意大利饭 - menu入面仲有两款pasta可供选择,虽然本人不太钟意食意大利饭,就系因为呢点,至可以试得出师傅手势。饭身带爽,饭心未熟透(西方煮法),味道最特别系加入意大利肠,肠身层衣已经剥咗,再将肠肉起出嚟做成细细旧,本身已经带有香草,再在饭中加入香草,味道香到不得了 ; 而且个汁完全收干,粘满饭粒表面,每一啖入口嘅味道都咁浓郁。

6. Black Olive, San Daniele Ham and Rucola Pizza 黑水榄、圣丹尼火腿及火箭菜薄饼 - 唔知呢间嘅厨师系咪贪方便,定系佢地嘅style,今次嘅圣丹尼火腿亦都系唔分开,一堆就放在薄饼中间,连火前菜都系聚哂喺饼中间,搞到我地喺食之前要做一番功夫。不过批底非常传统,做到又薄又脆,加埋适合香港人而唔落太多嘅蕃茄酱,大量焗至软身嘅芝士,火腿味道偏咸,唔系人人接受到,但就发觉今次嘅黑水榄味道就完全同其他配料混和,可能系火腿味道偏浓所致,总之感觉良好,连我呢种唔好橄榄嘅人都接受到。

7. Daily Dessert 精选甜品 (Blueberry Cheesecake 蓝莓芝士蛋糕) - 碟面布置简洁,一件芝士饼加奇异果桨。中间唔太结实,食落应该系话系太淋身,应该可以整得硬啲、挺身啲,相信口感会好好多,芝士饼本身唔太甜,批底做得唔错,厚度硬度适中兼够脆,饼面嘅蓝莓同酱舖上糖霜,令甜酸度平衡,这个甜品只可以话系中规中矩。

8. Coffee or Tea - 意大利咖啡,味道香浓,制作出色 ; 柠檬茶系用Twinings茶包,质素有保证。

Comments: 值得一提系佢地嘅服务尤其细心,唔会无端端骚扰你,但你食完又会好迅速地收碟,然后又会短时间后为你送上另一道菜,时间掌握得非常好。食嘢最重要系咩呢?? 当然系用最新鲜嘅材料,最佳嘅烹调技巧,不过楼面亦都好重要,厨房同楼面一定要配合,至可以将最好嘅食物喺最新鲜嘅时段端上比客人享用,客人只可以感受到食物最好味嘅一刻,呢点佢地绝对做到。

临走时仲比咗一张coupon(上面有埋个set menu),下次月底前嚟食晚饭可以六折嘅价钱享用佢地原价$10XX for two嘅set dinner,真系希望可以用得到。
White Wine
Assorted Bread