2016-08-02
之前乐意结业, 大家纷纷赶去怀缅一下"*最近发现佢地开了新店, 由子承父业欲新名字开了新餐厅:Nebraska Member of Louis Steak House新店位于湾仔庄士敦道, 同样是扒房型式的餐厅~~店面设计较时尚及西式化, 感觉特别型格!!地方唔算大, 但内里有一个独立位置;可以容纳十多人左右, 自成一角可以更开怀地饮酒倾谈!!一坐底店员即奉上热腾腾既蒜蓉包作餐前小食~~刚好到来时他们已经领了酒牌~~可以饮下 cocktail 轻松一下啦!!!我就点左 Fruity Mojito, 拣左苹果口味; 味道清新, 加上薄荷味及少许酒精味道, 女士非常岩饮"* 头盘就拣左法式焗田螺 (HK$110)原只田螺连壳跟薯蓉一起焗制, 已经很少地方会连壳上台的了!!!用上特别的田螺餐具, 很容易就能将田螺肉取出~~~田螺够大只又多汁, 食落唔韧, 整得几好味;而底下的薯蓉软软腍腍, 焗得很香口, 十分喜欢呢!巴马火腿 (HK$120)以巴马火腿包住哈蜜瓜再伴有沙律菜;火腿微咸, 既简单又好味既前菜, 很开胃!!!法式洋葱汤 (HK$65)这个洋葱汤都尚算正宗, 洋葱味浓郁还有一丝丝洋
最近发现佢地开了新店, 由子承父业欲新名字开了新餐厅:
Nebraska Member of Louis Steak House 新店位于湾仔庄士敦道, 同样是扒房型式的餐厅~~
店面设计较时尚及西式化, 感觉特别型格!! 地方唔算大, 但内里有一个独立位置;
可以容纳十多人左右, 自成一角可以更开怀地饮酒倾谈!!
一坐底店员即奉上热腾腾既蒜蓉包作餐前小食~~ 刚好到来时他们已经领了酒牌~~
可以饮下 cocktail 轻松一下啦!!!
我就点左 Fruity Mojito, 拣左苹果口味;
味道清新, 加上薄荷味及少许酒精味道, 女士非常岩饮"*
用上特别的田螺餐具, 很容易就能将田螺肉取出~~~
田螺够大只又多汁, 食落唔韧, 整得几好味;
而底下的薯蓉软软腍腍, 焗得很香口, 十分喜欢呢!
以巴马火腿包住哈蜜瓜再伴有沙律菜;
火腿微咸, 既简单又好味既前菜, 很开胃!!!
这个洋葱汤都尚算正宗, 洋葱味浓郁还有一丝丝洋葱丝于汤内;
另外仲配有芝士多士, 将多士浸淋于汤内再享用, 会有另一种风味!!!
而且饮完个汤之后都已经半饱了"* USDA PRIME TOMAHAWK 美国极佳级斧头扒 (HK$150/100g)
这款是这里的皇牌牛扒, 出自美国 Nebraska 的优质斧头扒!!!
香港唔系好多地方有得食架咋~~
连骨的斧头扒以炭烤制成, 我地 order 5成烧熟刚刚好;
肉质粉嫩色, 肥肉位置较多是斧头扒的特色, 半肥半瘦食落更有口感"*
而食落好嫩滑又多汁, 好香牛味, 有入口即溶既感觉~~
真系贵d都值架, 推介比大家!!
多几个朋友一齐食先可以 KO 得哂丫"* 烧羊扒 9oz (HK$360)
一份羊扒有3件, 差不多7-8成熟;
烧得香口惹味且不韧, 带有少许羊膻味, 不蘸任何调味都已经好好食!! 另外每个主菜均伴有原个焗薯~~
侍应会按个人口味加上配料, 分别有酸忌廉, 洋葱及脆烟肉粒!!!
我当然要多洋葱啦, 一个人食半个已经好饱好够"*
最后仲可以点埋甜品作完美既句号~