2019-06-27
同朋友喺形点二期行完街,拣咗呢间位于二楼嘅《甘味赞岐手打乌冬》食晚饭。餐厅面积都几阔落,装修感觉舒服。除咗乌冬,仲有丼物、荞麦面、刺身、炒饭、锅烧……等等可以拣。我同朋友都分别拣咗一份乌冬定食,各跟一客刺身四点盛及一杯指定饮品 (原粒红豆冰/爽滑凉粉冰/面豉汤)。刺身四点盛 - 甜虾、北寄贝、三文鱼及蟹柳,味道鲜甜。原粒红豆冰 - 红豆及奶嘅味道均衡得嚟都够味,唔会太甜,啱我口味。汁烧澳洲鸡胸赞岐手打乌冬定食 ($118) 汁烧澳洲鸡胸 - 鸡胸肉唔油腻,配上滋味烧汁,健康之选。铿鱼清汤乌冬 - 赞岐手打乌冬滑溜弹牙得嚟带点烟韧,配上清澈嘅铿鱼清汤,味道鲜甜,感觉清新。汁烧比目鱼蕃茄汤赞岐手打乌冬定食 ($118)汁烧比目鱼 - 比目鱼是表面烧得十分香口,鱼肉非常滑溜 juicy,水准之作。蕃茄汤底乌冬 - 汤底蕃茄味道相当浓郁,配上滑溜乌冬,相当滋味。我哋另外叫咗个小食,紫菜炸鱿鱼须 ($36) - 份量都几多,面浆香脆惹味,入面嘅鱿鱼须有鱿鱼味,肉质弹牙唔会韧,唔错!
餐厅面积都几阔落,装修感觉舒服。
刺身四点盛 - 甜虾、北寄贝、三文鱼及蟹柳,味道鲜甜。
汁烧澳洲鸡胸赞岐手打乌冬定食 ($118)
汁烧澳洲鸡胸 - 鸡胸肉唔油腻,配上滋味烧汁,健康之选。
汁烧比目鱼蕃茄汤赞岐手打乌冬定食 ($118)