2017-12-11 118 浏览
很少到长沙餐一带揾食,但跟googlemap开车来也不难找,附近还有$14/小时的停车场,很方便。我们来之前一小时才打电话订位,两个大人一个B,咦,有位㖞,即刻过来,不过当时心谂,咁迟订位都仲有枱,间餐厅可能唔系好popular。嚟到的确餐厅只坐了两、三成客,但之后不足半小时已坐近八成full。我们点了两个set dinner,老公点了招牌乳猪配黄姜饭,我点海鲜烩饭,(由于一边食,一边要喂阿B食嘢,冇影相,p.s.餐厅是有ikea high chair 提供的)。以二百蚊度一个set,包starter、汤、main course同desert、餐饮,真系好抵,而且我觉得佢每一个course都好用心做,例如我个头盘要了带子红菜头香橙樱桃茄沙律伴柚子汁,三粒带子size虽然不大,但厨师都很用心把带子煎香,而配沙律的柚子汁亦很有清新的感觉(唔知个柚子汁系ready made,定系厨师自己调较)。老公个头盘系parma ham配哈密瓜,我冇试,但卖相不错。当晚餐汤系薯仔汤,味道都唔错,个汤都等咗好一阵先上,一问之下原来厨师仲整紧,所以佢唔系整咗一大煲好似例汤𠮶种。到main course了,个
到main course了,个海鲜烩饭份量大,海鲜份量亦多,饭的软硬程度恰到好处,但对于食物,我一向都是重质不重量,我觉得个海鲜饭望落啲汁的确好似好浓,但食落就觉得海鲜味唔系好够,厨师可能要再研究一下。
老公话佢main course既乳猪都不错,由于我唔食猪所以无试,不过可以见到啲皮系烧得好趣。
食完main course已经好饱,仲有desert,如果我冇听错,啲甜品全部都系厨师自己做,甜品选择好多,我点了 earl  grey mousse cake(唔记得正确个名),老公点了木糠布甸,两个甜品一啲都唔马虎,mousse cake系一个个独立做,唔系做咗一大盘砌一旧仔俾你𠮶种,我觉得可以媲美平日卖开五、六十蚊𠮶啲甜品,宜家跟set包埋真系好抵。
最后要赞服务员殷勤既态度,很细心,亦很留意食客的需要。
我和老公都话会再嚟!
2017-12-09