2018-10-22 65 浏览
朋友生日要揾地方聚一聚,search元朗就揾到依间叫"Gathering"餐厅想揾间小店坐得舒服又方便倾计,睇相个场都几靓就去试试~餐前有牛油配切片面包,牛油软身无盐,查咗厚厚嘅牛油系面包上面,食起嚟囗感似奶油,可能因为无盐嘅关系,少咗一份咸香嘅味道。面包干身唔松软,有啲似隔夜包嘅质地,令人失望加$28可以配汤/沙律+饮品,每款食物价钱都过百但都冇配餐,价钱都算偏贵因为要加钱先有set,我地只系叫咗一份share食沙律。沙律份量唔多,芝士得几粒仔,沙律菜新鲜。整体味道一般,可能叫汤会好味啲...炸鱿鱼圈一份有6件,每件size都几大,表面炸到金黄脆囗。原本以为入面系有原条嘅鱿鱼,点知系鱿鱼粒加面粉,难怪可以造到咁大个圈啦囗感都几得意,似混咗鱿鱼粒嘅薯饼,味道唔错可以一试!原本唔知依间店系食德国菜,见餐牌有德国肠同猪手先知~拼盘一共有4款肠,食落味道分别唔大,唯独系蛇肠值得一提,咬落有少少肥肉系肠入面,囗感比较结实,有啲似腊肠但冇咁咸,都几惹味各款肠仔下面再铺咗薯蓉同酸菜系底,薯蓉唔觉有特别调味,不过连埋上面嘅火箭菜食就香啲,至于酸菜就一般,我地都唔系太喜欢个味,食剩晒啲酸菜主菜之一辣肉
想揾间小店坐得舒服又方便倾计,睇相个场都几靓就去试试~

配餐水牛芝士沙律

炸鱿鱼圈

囗感都几得意,似混咗鱿鱼粒嘅薯饼,味道唔错可以一试!
德国杂肠拼盘

辣肉肠薄饼

主菜之一辣肉肠薄饼,Pizza面嘅芝士好多,有拉丝效果
就咁睇个Pizza系见唔到辣肉肠,仲以为嚟错咗夏威夷味~但食落先知原来辣肉肠铺咗系芝士同馅料下面,系全个Pizza都铺满咗辣肉肠
可能因为太多肠,令整体味道偏咸,有啲重囗味!饼底系好薄嘅印度Pizza底,但真系太咸喇,食唔到其他配料嘅味...可能叫返夏威夷会好食啲

美国安格斯西冷扒配蒜香薯条

另一个主菜系西冷配薯条,要咗7成熟,因为朋友唔想食太生~上菜嘅时间已经传出好香嘅炭烤味,好吸引
切开啲肉仍然系粉红色,但入囗冇血腥味,牛肉味浓郁,油脂分布唔多但有肉汁,果然唔错!配菜薯条好劲蒜味,唔系几食到薯仔味,都系钟意原味薯条多啲。另有几条露笋解腻,都几幼嫩,露笋受欢迎程度比薯条仲高

脆炸德国咸猪手

食德国菜点少得猪手,份量真系好多,猪手外皮炸到松脆似烧腩仔层皮
肉味咸香,带脂肪同根位,唔驶点酱都已经好好食,十分推荐猪手!下面竟然铺咗薯仔沙律系底,但沙律酱唔够。
朋友生日,本身想带蛋糕嚟切,但要另加$50切饼费,唔系好抵咁。最后叫咗个生日甜品只系$3x,又可以写名同生日字系碟。甜品系焦糖炖蛋,面层焦糖好香带少少甘味,炖蛋系冻嘅,囗感似慕斯都几creamy。

整体食物质素中等,但场地坐得舒服,都几啱倾计。我地食完大概9点左右已经冇客入嚟,好似包咗场咁
2018-10-21
庆祝纪念