2015-10-31 771 浏览
位于旺角塘尾道既「心夜来潮」,从朗豪坊行过去都只不过系5分钟左右,装修有少少似一间客栈,就好似无记拍古装片果D咁。未食过潮汕菜既我,最近系OPENRICE见到咁多位既好评,决定要黎一试。平日7点3到达,铺头已经有唔少人食紧野啦,店舖唔算大,室内同露天既座位大约有30个左右。酱腌生虾: 虾肉有弹性,亦颇有鲜味,不过味道有D浓,配饭食会比较好。正宗汕头手打牛肉丸: 系香港好少可以食到有呢种水准既牛丸,牛丸好有咬感,咬落去仲好香, 仲有阵阵牛肉汁渗出。巨型脆香手打鱼蛋: 好似网球咁大既手打鱼蛋炸起之后再切片,味道好鲜,炸过之后虽然有D油,但都好松脆,值得一试。锅烧肉外脆内软,可惜味道一般,无咩特别。小米饺: 小米饺原来系系铺头门口既一个蒸笼到棻既,米饺肉馅爽口弹牙,饺皮比较黏韧,咬落去会有少少汁流出黎,口感有D似鱼皮饺,加埋蚝油同埋小店自家制既辣椒酱味道真系一流。潮式XO酱炒肠粉: 炒肠粉加入左虾米、鱿鱼干、芽菜仔做配菜,落左潮式XO酱之后,炒得好香又唔会太干,味道浓而不辣。擂茶: 本人从未试过呢种茶,都系好奇想试下见识下,擂茶里面有花生同芝麻,再系上面舖满炒米,卖相都OK既,但系一饮落口,
酱腌生虾
正宗汕头手打牛肉丸
巨型脆香手打鱼蛋
锅烧肉
锅烧肉外脆内软,可惜味道一般,无咩特别。
小米饺
潮式XO酱炒肠粉
擂茶
擂茶: 本人从未试过呢种茶,都系好奇想试下见识下,擂茶里面有花生同芝麻,再系上面舖满炒米,卖相都OK既,但系一饮落口,茶味好淡,仲有少少咸添,不过可能只系唔合我口味或者我唔识货啫。
初尝「心夜来潮」,真系见识唔少,印象都非常之不错,下次想叫多D人一齐黎,试下佢个瑶柱砂窝粥,2个人叫既话真系好难试到其他野食。
  • 潮式XO酱炒肠粉
  • 小米饺