2024-03-25
🌟泰西fusion菜😍必试巨型蚬 慢煮八爪鱼🐙 开心果奶盖咖啡掂唔掂?💚🐭 米奇老猪Vol. 458 🐷[The Old Book Store]上次试完 @zipziphk 觉得唔错 😋老猪再次获邀去试佢地姊妹店 @thesolonelyclub好欣赏佢地会花心思喺branding上无论系室内装潢、菜单设计都会好impress到食客 👍🏻做到真正嘅色香味俱全 👏🏻.🐖🐖《青柠冻的蚬》🐖🐖 🛑8.6/10🛑 💰$108💰呢个绝对系MVP 🏆系老猪食过最大只嘅蚬而且粒粒饱满多汁 口感爽弹鲜嫩😍泰式酸辣汁好开胃如果可以配埋法包蘸埋d汁就好啦😚.🐖🐖《薄切慢煮八爪鱼配秘制酸辣酱汁伴明太子沙律》🐖🐖 🛑8.4/10🛑 💰$158💰慢煮过嘅八爪鱼肉质有咬口而唔柴 🐙酸辣汁稀身过蚬果个 仲有d冬荫公味(?)明太子沙律嘅酱比较多适合重口味人士😂.🐖🐖《日式猪软骨配失传已久自家制猪油炒饭》🐖🐖 🛑8.2/10🛑 💰$128💰猪软骨调味适中几钟意嘅软骨位置保留有口感 🦷唔会过于软腍而成啫喱炒饭略嫌唔够猪油香 唔够邪恶系偏湿嘅烩饭口感 似福建炒饭果种~.🐖🐖《椰椰麻麻烧牛扒》🐖🐖🛑8.4/10🛑 💰$228
🐭 米奇老猪Vol. 458 🐷
[The Old Book Store]
上次试完 @zipziphk 觉得唔错 😋
好欣赏佢地会花心思喺branding上
无论系室内装潢、菜单设计都会好impress到食客 👍🏻
做到真正嘅色香味俱全 👏🏻
如果可以配埋法包蘸埋d汁就好啦😚
🐖🐖《薄切慢煮八爪鱼配秘制酸辣酱汁伴明太子沙律》🐖🐖
🛑8.4/10🛑 💰$158💰
慢煮过嘅八爪鱼肉质有咬口而唔柴 🐙
酸辣汁稀身过蚬果个 仲有d冬荫公味(?)
明太子沙律嘅酱比较多
适合重口味人士😂
🐖🐖《日式猪软骨配失传已久自家制猪油炒饭》🐖🐖
🛑8.2/10🛑 💰$128💰
猪软骨调味适中
几钟意嘅软骨位置保留有口感 🦷
唔会过于软腍而成啫喱
炒饭略嫌唔够猪油香 唔够邪恶
系偏湿嘅烩饭口感 似福建炒饭果种~
🐖🐖《椰椰麻麻烧牛扒》🐖🐖
🛑8.4/10🛑 💰$228💰
我地拣左5️⃣成熟 不过上台之后变7️⃣成
牛肉嫩而韧 牛味中等
麻而不辣嘅椰汁几特别 👍🏻
其他配菜正常发挥~
🐖 🐖 《开心果奶盖咖啡》🐖🐖
🛑8.2/10🛑 💰$56💰
开心果奶盖厚稠而滑
开心果同奶味半半 唔算好浓~
仲有小小榛子香 👃🏻
服务:7.8/10
环境:8.5/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅
📍 The Old Book Store by The So Lonely Club 📍
铜锣湾谢斐道535号Tower 535地下1号舖
#米奇老猪_湾仔区
#米奇老猪_开心果
#米奇老猪_泰式
#米奇老猪_西式
#米奇老猪_cafe
#theoldbookstore #铜锣湾cafe #湾仔cafe #铜锣湾美食 #铜锣湾餐厅 #湾仔美食 #天后美食 #慢煮 #牛扒 #冬荫公 #酸辣 #八爪鱼 #开心果 #奶盖 #奶盖咖啡 #香港咖啡 #泰国菜 #西餐 #泰式餐厅 #香港cafe #蚬 #猪软骨 #猪油拌饭 #打卡餐厅 #打卡cafe