2022-06-28
🐭 米奇老猪Vol. 227 🐷[Mamma Mia Gelato]@mammamiagelatohongkong @hkmammamiagelato @mammamiagelato__moko 夏日炎炎 大家一窝风咁去食阿波罗 😂老猪都系钟意食gelato多d🤭三间爱店分别系mamma mia、venchi、messina之前Vol. 158出左个venchi全口味攻略今次终于到最爱嘅mamma mia啦🥳上年应该食左10次(已经食到唔影相啦🤭).🐖🐖《Gelato》🐖🐖💰$43/1 $65/2 $82/3💰📍尊贵口味(榴梿、山竹、开心果)每款+$6📍(排名分先后)1⃣️ 热情果 🛑 9.1/10 🛑 本身好怕有d热情果味嘅雪糕/甜品会过甜/酸 (食完个喉咙起晒痰 🤢)但Mamma Mia系令我爱上热情果❤️🔥因为佢系酸甜恰到好处 仲有小小chewy而且仲有粒粒果籽 好清新 🦷.1⃣️ 草莓芝士饼 🛑 9.1/10 🛑 呢个同热情果并列一位🏆因为个芝士饼味浓而不腻 (利申:老猪本身无特别喜爱芝士蛋糕)加上士多啤梨酸酸甜甜好开胃最惊喜就系有d细细粒嘅cheesecake混左喺入面 好chewy
[Mamma Mia Gelato]
@mammamiagelatohongkong
@hkmammamiagelato
@mammamiagelato__moko
夏日炎炎 大家一窝风咁去食阿波罗 😂
老猪都系钟意食gelato多d🤭
之前Vol. 158出左个venchi全口味攻略
今次终于到最爱嘅mamma mia啦🥳
上年应该食左10次(已经食到唔影相啦🤭)
🐖🐖《Gelato》🐖🐖
而且仲有粒粒果籽 好清新 🦷
1⃣️ 草莓芝士饼 🛑 9.1/10 🛑
呢个同热情果并列一位🏆
因为个芝士饼味浓而不腻
(利申:老猪本身无特别喜爱芝士蛋糕)
加上士多啤梨酸酸甜甜好开胃
最惊喜就系有d细细粒嘅cheesecake混左喺入面 好chewy 🤤
钟意食消化饼嘅老猪次次都会叫店员插一小块饼仔喺雪糕面 🤭
3⃣️ 椰子 🛑 8.8/10 🛑
呢个系行清香路线 🥥
唔会好似d椰汁咁过甜
仲有d椰子肉添!
4⃣️ 赤肉蜜瓜 🛑 8.7/10 🛑
7⃣️ 番石榴🛑 8.3/10 🛑
呢个都系chewy程度no.1
不过甜度相对高d
同埋老猪钟意绿色番石榴果种涩味多d 😂
8⃣️ 蓝莓乳酪/草莓/菠萝/盐味焦糖/咖啡/金莎朱古力/绿茶/提拉米苏 🛑 8/10 🛑
简称平平无奇组别😂
全部味都唔假 但口感同味道都系预期以内~
9⃣️ 开心果
重度开心果控表示呢个完全唔合格😭😭
因为好重杏霜味 盖过晒d果仁味
呢个真系绝对唔会encore🥶
Mamma Mia系我喺香港食过最chewy嘅gelato
钟意口感型雪糕嘅朋友绝对要试 🥳
❣️🐭总评分🐷❣️
味道:8.7/10
服务:8.7/10 (apm嘅店员最nice,moko同新城市都唔错😊;第一次食偶遇过老板,feel到佢果种热诚❤️)
环境:7/10 (apm有个迷你bar台可以企住食,moko同新城市就要喺附近揾位匿埋食)
性价比:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (1⃣️-4⃣️都无限encore)