2021-09-18
之间成日经过呢条食街 眼见好多间都排晒队 等位等到出门口 但一直都冇留意呢几间餐厅系食啲咩 最近系网上见到有人介绍呢间叫十三姨 佢地有个必食既老板娘鹅肝煎蛋饭 只系需要一百二十蚊就食到 价钱同卖相都好吸引 就即刻约朋友去试下 我地当日夜晚七点钟去到餐厅 门口已经企满晒人系度等位 我地拎左飞 大约要等十几张枱 我地就行开一阵 系附近行下先再返黎 只系行左一圈 我地七点半再行返去餐厅 岩岩好下一张就到我地了 开头都以为要等好耐 原来等半个钟就可以入座了 餐厅虽然细细间 但座位都算几多下 眼见啲人多数食一锅锅既米粉多 我地就叫左两个都系招牌菜 一个系叫做十三么 一个锅入面有米粉同粉丝 仲有手撕鸡 鸡叉烧 溏心蛋 仲会有啲葱同菜系入面 首先 佢一黎到 已经闻到个汤底劲香 系好重好浓既鸡汤味 手撕鸡同鸡叉烧好嫩滑 米粉同粉丝既份量有好多 成个配搭好夹好好味 另一个就系必食既招牌老板娘鹅肝煎蛋饭 呢个卖相好令 中间有只太阳蛋俾客人自己捞饭 侧边仲有葱 蒜 Xo酱 最吸引既系有三大旧好肥美既鹅肝 煎到金黄色 入口即溶 食晒都唔会觉得漏 Xo酱真系好辣下 食少少已经好辣 唔食得辣唔建议捞黎食 另外佢仲
另一个就系必食既招牌老板娘鹅肝煎蛋饭 呢个卖相好令 中间有只太阳蛋俾客人自己捞饭 侧边仲有葱 蒜 Xo酱 最吸引既系有三大旧好肥美既鹅肝 煎到金黄色 入口即溶 食晒都唔会觉得漏 Xo酱真系好辣下 食少少已经好辣 唔食得辣唔建议捞黎食 另外佢仲俾左个秘制饭豉油 一定一定要捞埋呢个豉油黎食 将葱 蒜 太阳蛋 秘制豉油捞晒成个饭一齐食 真系好好味
小食我地叫左个串烧 叫四串送一串 我地拣左鸡肾 鸡软骨 鸡腿肉 猪腩仔同埋鸡脾菇 整体黎讲 五串都好好味 烧到金黄色 好香口 食落咸咸地 应该系落左椒盐粉
整体黎讲 食物好高质 好好味 价钱合理 餐厅既员工服务好好 两个招牌菜真系必食 下次会再黎试其他野 值得一试