2019-12-16
唔算多去食日本串烧,但另一半好喜欢,所以都会去觅串烧店,之前系附近食晚饭留意到呢间新开不久嘅串烧店,名字取得有趣,地理位置颇有气氛,就remark揾日过嚟撑枱脚。环境位于中环半山区附近,店面已经有日本小店嘅feel,一入到去感觉更强烈,小店好有日本小型居酒屋嘅氛围。餐牌食物选择不算太多,正路串烧款式都有,见到有A5和牛粒、萨摩赤鸡呢类高质食材,就锁定呢几款。A5和牛粒 $58有4粒几抵食,烧得比较熟,至少有八成,但食落都唔觉韧,还不错,啱哂一口配酒一啖。萨摩赤鸡腩 $68萨摩赤系鸡嘅其中一个品种,属日本三大土鸡之一。佢系赤身黑尾,系斗鸡的后代,多活动,所以肉质比较有弹性,本身以为鸡腩会好肥腻好多肥膏,因为一听到腩通常都谂起好似「猪腩肉」咁嘅样,但呢串萨摩赤鸡腩无论外型到口感都同我地对一般「腩」嘅认识好有分别。咬落好爽口,一啲肥腻感都无,反而仲觉得有少少似鸡软骨添!绝对值得一试。萨摩赤鸡心 $48同为萨摩赤品种,比较少食心嘅位置,故此试咗鸡心,我本身唔太钟意食肝脏,例如猪润,呢款就有少少似,唔太啱我。烧饭团 $38自从睇过网上啲人推荐食烧烤要食饭团,一见到就要点。够哂大个,不过就干身咗啲
餐牌
A5和牛粒 $58
萨摩赤鸡腩 $68
萨摩赤鸡心 $48
烧饭团 $38
自从睇过网上啲人推荐食烧烤要食饭团,一见到就要点。够哂大个,不过就干身咗啲。
比目鱼西京烧 $188
呢个十分有惊喜!一上枱已经见到色泽好靓,烧至表面微熏,但内里雪白,肉质依然十分嫩滑,真系好高质!平时食烤串好少食鱼,估唔到一食就食到咁高质嘅烧比目鱼。
清酒煮蚬 $118
好似十次都有七次食日本菜会点清酒煮蚬,无他,日本餐厅系处理蚬上系会干净点,唔会食到有沙/腥味,呢到嘅清酒味十分之突出,但又不乏清甜,颇为正宗。
总括而言,以中环半山区嚟讲,环境清静,价钱可接受,款式不算太多,但胜在全部都高质,且佐酒一流,谈心联天好地方。