2024-11-25
提起观塘美食,好多人都会谂起骆驼漆,但今次观塘地胆带咗我去巧明街嘅国基集团中心揾食,地理位置更加方便,搭䢂仲好快添。「六两三」呢间餐厅喺尖沙咀都有分店。我认为观塘嘅分店比较宽敞,坐得好舒服。最近天气变冻,一坐低见到个餐牌有最爱嘅煲仔饭,紧系要叫黎暖暖胃,连菜同小食仲有野饮都系$100左右,劲抵!!即刻点左个咖哩牛筋腩煲仔饭。花枝丸小食,第一次见点蛋黄酱食,配搭几新鲜。之后嚟咗个炸黄金地瓜条,外脆内软,每一条都有浓浓嘅番薯味,非常啱食。之后就到咗主角煲仔饭出场,个饭嚟到未打开已经闻到好香咖喱味,一打开盖香味溢出,咖哩微辣唔会太抢口,牛腩大嚿唔韧、牛筋够爽,最重要饭焦够脆够香,非常好食。至于火锅,拣咗蕃茄昆布汤底,汤底够浓够香,未落料已经一人饮咗一碗。同埋佢个配料都算多,有菜有丸,我地仲加咗个鹿儿岛和牛,黎到一睇就知系靓牛,油脂分布平均,牛肉颜色又靓,仲要食落劲重牛肉味,非常推介!嘢饮方面,我懒健康,叫咗杯无糖冷泡茶,好清新,朋友就叫咗珍珠奶绿,甜度适中,我都忍唔住系咁偷饮。总括嚟讲呢间餐厅抵食,食物又美味,服务态度又好,又会提我哋小心个煲仔饭热,又主动帮我哋个边炉加汤底,支持用心制作嘅小
花枝丸小食,第一次见点蛋黄酱食,配搭几新鲜。
总括嚟讲呢间餐厅抵食,食物又美味,服务态度又好,又会提我哋小心个煲仔饭热,又主动帮我哋个边炉加汤底,支持用心制作嘅小店,会再帮衬。