2024-02-03
力天冰室今次要介绍何文田一间叫「力天冰室」,呢间冰室超多人,好多旅客同香港人食,可能近酒店关系,搞到旺上加旺,我都等咗起码超过半粒钟先入到去食,入面热闹过任何一个夜市!店名帮我揾近门口嘅位置比我,入面真系好逼,唯有坐近门口位,餐厅装修时已经预留位置整斜路,呢个老板特别细心,抵赞!午市叫:1.铁板黑椒牛柳丝炒面$70+冻奶茶$10(8.5/10)呢个炒面炒得好香,咬落去「卜卜声」又唔会油,谂起儿时食嘅童心面,牛柳嫩滑带少少辣,我嫌唔够汁,如果多少少汁就更好!冻奶茶:够香滑,茶同奶比例啱啱好,好饮!2.焗鲜茄猪扒饭(大火)(炒饭底)$66+冻鸳鸯$10(10/10)之前睇电视学到叫焗猪扒饭一定要叫「大火」,「大火」意思系大火得嚟令饭焦多d,呢个焗鲜茄猪扒饭劲香劲好食,猪扒都有两大块,肉质松软唔鞋,饭仲系炒饭底,好彩无三色豆(最怕青豆),佢哋简单用蛋丝炒,鲜茄汁唔酸,鲜茄大约两旧,应真嚟到何文田点都要试下焗鲜茄猪扒饭!冻鸳鸯:鸳鸯其实系奶茶加咖啡,饮落口系奶茶味,到喉咙就系咖啡香浓味,好饮!1430下午茶叫:3.芝士咸牛肉炒蛋菠萝油配沙律+热咖啡$46(9/10)菠萝油就食得多,夹住芝士咸牛
午市叫:
1.铁板黑椒牛柳丝炒面$70+冻奶茶$10(8.5/10)
冻奶茶:够香滑,茶同奶比例啱啱好,好饮!
1430下午茶叫:
3.芝士咸牛肉炒蛋菠萝油配沙律+热咖啡$46(9/10)
菠萝油就食得多,夹住芝士咸牛肉炒蛋就第一次食,咸牛肉一啲都唔咸,呢种配搭好正,好好食
沙律: 救冰冻,入面有好多杂果,包括有青瓜菠萝 等......
热奶茶:够香滑,茶同奶比例啱啱好,好饮!
4.芝士三文治(烘底) 配热鸳鸯$38(7/10)
呢个烘底芝士三文治唔够随身,包皮有少少干身,唔算太好食!
热鸳鸯:鸳鸯其实系奶茶加咖啡,饮落口系奶茶味,到喉咙就系咖啡香浓味,好饮!
2人总共价钱$240
个人口味总评分:8.625/10
@maphk2021 @power_sky
_cafe
地址:何文田窝打老道73号地下D号舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果钟意我嘅分享,麻烦请follow我,仲有记得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#力天冰室 #冰室 #茶餐厅 #何文田 #何文田好去处 #何文田美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong