2020-11-11
虽然本身住将军澳,但对于康城商场开幕都系万二分期待!明知头一星期开幕一定好多人,所以我地等大家热情冷却左先黎朝圣!Phase 2开埋多左好多食肆,趁呢个时候我地就去试一试呢间泰国野! 泰式拼盘-虾饼、凤凰丸、春卷样样小食都好似好正咁,所以叫个泰式拼盘就一定冇走鸡!拼盘内有虾饼、凤凰丸、春卷,虾饼好大件,就算切开左一半都好大件,咬落口好香虾味,外层好脆而入面既虾胶好弹牙,劲既点系食落又唔觉得油腻~凤凰丸就咁睇以为系猪肉丸或者贡丸,但食落口又唔系弹牙果只口感,系平时食意粉配肉丸既口感,而且落既香料好泰式,好特别~春卷同样卜卜脆,入面好重芋头味,岩哂我! 招牌蛋咖哩蟹肉枕头包因为我系一个面包控,见到餐厅有农夫包都一定会嗌~贪佢大大份又好味又饱肚!不过好多地方既农夫包有个缺点就系外皮会好硬,咬到牙都甩~呢度既称呼唔系叫农夫包,而系叫枕头包~食落就知同平时既唔同~因为顾名思义,枕头包真系好似枕头咁软熟!外皮脆度适中,但系面包既质地超柔软,一咬就咬得开~入面装住既咖哩味道香浓,泰国既蛋咖哩唔会太辣,个个都岩食!呢个招牌蛋咖哩蟹肉枕头包既蟹肉全部真材实料拆开哂D蟹肉,份量仲要超多!又新鲜又足料,难怪
泰式拼盘-虾饼、凤凰丸、春卷
招牌蛋咖哩蟹肉枕头包
因为我系一个面包控,见到餐厅有农夫包都一定会嗌~贪佢大大份又好味又饱肚!不过好多地方既农夫包有个缺点就系外皮会好硬,咬到牙都甩~呢度既称呼唔系叫农夫包,而系叫枕头包~食落就知同平时既唔同~因为顾名思义,枕头包真系好似枕头咁软熟!外皮脆度适中,但系面包既质地超柔软,一咬就咬得开~入面装住既咖哩味道香浓,泰国既蛋咖哩唔会太辣,个个都岩食!呢个招牌蛋咖哩蟹肉枕头包既蟹肉全部真材实料拆开哂D蟹肉,份量仲要超多!又新鲜又足料,难怪系招牌菜之一!我地成个连汁全部清哂~XD
金砖蒜蓉包
呢个金砖蒜蓉包个名劲好听~金砖㖞~个个都想要啦!佢既形状系切成长条形,非常容易入口,蒜蓉同牛油味好浓,就咁食都已经系一个好好味既小食~因为我地仲有好多咖哩汁,就点埋D蛋咖哩食~真系超级配!$28有4条真系抵嗌!
泰国椰青
饮品叫左两个泰国椰青,两个大大个开好,配上饮筒同支长匙羹俾你方便食椰肉~真系好贴心~椰青水好清甜解渴,饮到停唔到~啜一啖椰青水,食一啖椰肉,真系好高享受~
最后不得不赞呢度既店员,虽然系新开业但都冇甩单或等好耐既情况出现,仲个个都好有礼貌,抵赞!