2020-09-12
疫情仍未过,连短线旅行仲未可以。突然好想食越南河粉,唯有马上飞到中环寻找好味之河粉。 中环区有水准嘅越南店铺真系有很多,呢间应该算是其中之一间。牛脷汤河牛脷切薄片,入口松软但仍有少少咬口,再加河粉上的香叶一齐送入口,感觉好唔错。招牌 Pho 特别 Prime Pho一碗有齐牛肉,牛筋,牛丸及萝卜,所有配料精彩,特别系牛丸咬开一半有肉汁锁在里面,萝卜清甜,甜味同汤底一样 👍🏼越式烧猪肉由于河粉份量不多,KO完后仍未满足,所以点了一份烧猪肉。猪肉经香茅,鱼露⋯等等香料腌过再加上被火烧熟,味道及口感都非常好,吃完后终于有好满足嘅感觉啦😋食完一份咁正宗嘅越南河粉同烧猪肉,真系有啲感觉好似走咗一转越南。店舖入口有少少窄,先头嘅部份系坐吧枱形式,再行入一点就有餐枱,但坐位数量不多,以他们嘅食物质素,相信午饭时候可能需要排队等一下。
牛脷汤河
招牌 Pho 特别 Prime Pho