1K
2017-03-21 3343 浏览
丼饭好似愈黎愈红(?) 各区都有唔少丼饭,就连屯门都有间听闻几唔错嘅,我地都未有机会试,迟啲啦,我最憎排队,等冇咁hit先食。周六去到湾仔午饭,其实食丼饭都有几间可以选择,可能即时都系谂起弘啦,但克街呢间睇落价钱就比较亲民。招牌以红底白字,远处都见到。装潢简单,光线充足,一律高枱高凳。食丼饭而言,就唔系话坐得太舒服,不过始终系快餐式经营,客人速食,唔会话坐喺度慢慢叹碗饭。食堂采用开放式厨房嘅设计,客人基本上可以睇到哂整个食物制作过程,都要对卫生有一定嘅信心。客人先喺收银处落单,再自取食物,同快餐店一样,使用即弃餐具。哲平食堂主打自家制嘅酱油,配上海鲜丼,有别于一般嘅日式丼饭,基本上丼饭已经预先调味,食嘅时候唔需要再外加酱油芥茉。丼饭有4款,一律配九州酱油,分别在于海鲜配料,定价$80-$90,可自行加钱再追加配料,例如海鲜+$30、半板海胆+$50等。除左鱼生饭,仲有熟食丼饭、咖啡饭、便当、炸物小食。九州酱油帆立贝特盛 $90呢款海鲜丼有七种鱼生:三文鱼、吞拿鱼、剑鱼、粒贝、带子、三文鱼籽、帆立贝。鱼生份量多,几乎同饭各占一半,一律厚切,口感满足。至于卖点九州酱油,咸度适中,主要系淋于

周六去到湾仔午饭,其实食丼饭都有几间可以选择,可能即时都系谂起啦,但克街呢间睇落价钱就比较亲民。

招牌以红底白字,远处都见到。
装潢简单,光线充足,一律高枱高凳。

除左鱼生饭,仲有熟食丼饭、咖啡饭、便当、炸物小食。

九州酱油帆立贝特盛 $90

呢款海鲜丼有七种鱼生:三文鱼、吞拿鱼、剑鱼、粒贝、带子、三文鱼籽帆立贝

鱼生份量多,几乎同饭各占一半,一律厚切,口感满足。

至于卖点九州酱油,咸度适中,主要系淋于鱼生上,一口鱼生一口饭,正常黎讲唔会觉得咸。
九州酱油帆立贝特盛
帆立贝比较薄身,但鲜味非常。三文鱼籽油脂丰富,唔小心弹左落头发度,头发都痴埋一注。
九州酱油帆立贝特盛
经过原本嘅酱油调味,我都冇特别再加豉油或者芥茉。食堂采用日本白米,食落较硬身、黏,各有喜好,垫底嘅紫菜都好香口。
芥辣蛋黄酱海鲜丼 $80

男朋友点嘅系三月限定款式,我地可以试到唔同嘅酱汁配搭,海鲜丼有六种鱼生,比起我嘅就少左帆立贝。

蛋黄酱creamy,唔腻。带少少辣,一般食到芥茉嘅人都可以接受,唔会好呛。

不过如果根据香港人食丼饭嘅习惯,可能会觉得争咁啲酱油,你有需要都可以问店员拎。

但以丼饭而言,呢个反而比较有特色。
芥辣蛋黄酱海鲜丼
日式吉列猪扒 $30

本来一人一个丼,都饱肚非常,但见到师傅啱啱炸起猪扒,又忍唔住点一块试下。

我呢块系新鲜热辣~
日式吉列猪扒
猪扒炸得香脆、唔厚粉,食落松软,肉质唔会死实实

面头有少量猪扒酱,酸酸甜甜,唔油腻,但就略嫌猪肉嘅味道唔够突出。
日式吉列猪扒
总括黎讲,呢度嘅丼饭不错食,喺湾仔区而言,定价合理。

虽然呢度有饮品,汽水、乌龙茶,跟餐减5蚊,但唔知系咪我老土啦,食丼饭硬系想饮杯热茶,如果能够喺食堂加设热茶机,客人有需要去自取,会觉得更加贴心。

食堂强调使用日本产米
餐牌: