2017-09-15
如果不是朋友介绍,都唔知佐敦有高质日式烤肉店,食完已经念念不忘,绝对会再encore!日式小店风格,店面比想像中小,神奇的是有不少客人在烤肉,但完全唔觉有油烟,干净整齐印象唔错。再睇餐牌,由前菜到主食同饮品,选择好多,不过我地当然专攻烧肉,海鲜同肉各点少少,试试味先上的前菜,点了芥末鱿鱼同泡菜,鱿鱼真系好大份,芥末味岩岩好;泡菜偏甜唔太辣,几开胃。怕只食肉太滞,点了沙津,青瓜唔系常见的切丝而是切片,估唔到更爽口清甜,好fresh去到戏肉,梗系食烧肉!腩肉只系加左简单调味,肥瘦相间,烧烤后将油迫哂出黎,好香口!牛小排单睇都见到雪花均匀,店主提醒我地烧到七成熟时肉质最靓,唔会因为太生而韧身亦唔会干身,牛香浓郁,可以话系必点!估唔到会用弹牙黎形容牛角切够厚身大粒,肉汗可以锁系入面,食嘅时候唔只弹牙仲好juicy。老虎虾够大只,不过新鲜先系最紧要,虾肉弹牙,仲有鲜甜虾膏,完全唔洗落任何调味。帆立贝同样大大只加新鲜,黑松露酱味道唔会太重抢左帆立贝嘅鲜味,可惜我地唔太识烧有少少过熟。海胆炒饭仍然好足料,饭炒得均匀可惜海胆味唔太出。由前菜到饮品,系十分满足嘅一餐,食物品质高,每样都有惊喜嘅感觉。另外
芥末八爪鱼粒
温室青瓜 蟹子沙津
豚腩肉(盐烧)
厚切美国prime 牛小排
美国prime牛角切
深海老虎大虾
日本产帆立贝
海胆炒饭
海胆炒饭仍然好足料,饭炒得均匀可惜海胆味唔太出。
由前菜到饮品,系十分满足嘅一餐,食物品质高,每样都有惊喜嘅感觉。另外要感谢店主好有诚意咁教我地烧肉,原来唔同肉类同部位都有唔同技巧,真系学到野!