2014-12-13 1702 浏览
今晚要在粉岭食晚饭,对自己好啲!问定住附近同事!佢介绍呢间扒房,去到门口已经觉得好有怀旧味道,白墙加红帐篷,好似跑马地间Amigo嘅感觉,推开门直头去咗七十年代感觉!白墙籐椅木枱,加籐灯罩!店员安排我坐窗边一张四人枱,因为我张枱刚在柱边,坐得比较窄,可以望到窗外!但出面路人望唔到入面! 套餐有好多选择,扒类、拼盘、意粉类!同事话焗意粉好味!但我想食牛扒,又觉得呢啲扒房有保证!就叫个晚餐「扒西冷牛扒」($88)!好快就上个红汤罗宋汤及餐包,罗宋汤够热,好浓味,酸酸微辣,汤料中有牛腩碎及红萝卜条,增加口感!餐包细细个,热辣辣,我无搽牛油,直摵开点汤食,面包好松软,点埋汤好食!牛扒之后上,卖相几好,牛扒唔大份,切开做到我要求嘅5成熟,咬一啖,淋身有肉汁,点黄芥辣更加提升了味道,黄芥辣滑身攻鼻,但又有一条筋,好韧咬唔开,结果系成块扒都有条筋横跨在中间,破坏晒本来味道唔错嘅牛扒!我跟薯菜,份量好多,薯条粗身淋身,唔点茄汁,直接用烧汁点来食,好薯味,好食,蔬菜有爽脆四季豆及淋身红萝卜仔!可以平衡牛扒油腻感!烧汁唔杰,质地滑身,味道刚好! 之后上啫喱同热柠茶,盛载菠萝啫喱嘅金属杯好怀旧,啫喱味道

之后上啫喱同热柠茶,盛载菠萝啫喱嘅金属杯好怀旧,啫喱味道普通,里面嘅罐头菠萝都系普通!我唔食花奶!唔系加少许花奶会滑啲!热柠茶够热,茶味浓而唔涩,好味!

店员身穿最旧式嘅制服!服务就唔勤快但正常!欣赏系会食完一样先比另一样!唔会一之过上晒所有食物!但唔好系水吧卖相比较粗糙,罗宋汤碗边沾满汤(系过份𠮶只
),热柠茶杯又系沾满柠檬肉!如果呢啲位置细致啲会更好!

餐厅唔会赶人,慢慢来,食了一餐好悠然嘅晚饭!
西冷扒
做到5成熟