2023-08-26
韩国名厨白种元早排嚟到香港周围觅食,同时拍片放上 YouTube,影片即时掀起唔少话题.其中一集讲述佢去深水埗文记食车仔面,于是我又去吓文记开餐,虽然门口排队人龙唔太长,但只猪脚突然间有D痛,于是快快揾间餐厅坐底唔想企系到等,结果行落下一条街,试吓另一间车佢面,餐厅叫任你点.上网睇睇,佢地最出名系花胶,而车仔面档有花胶又真系唔多见,于是会一会哩个花胶,睇吓系咪真材实料.我点咗米粉,萝白猪大肠金钱肚鱿鱼猪软骨,女友小熊点咗贡丸牛栢叶鸡中翼肥牛花菇,两碗都,点咗花胶.优点:1, 有花胶提供够创意,花胶份量唔算少,入味又够冧,果然名不虚传!2, 花菇同样入味又够冧.3, 唔系档档车仔面有葱花,任你点有我大爱葱花提供,赞!4, 汤底清甜.5, 冷气够冻.6, 落单写系块过胶板上,够环保.缺点不少:1, 萝白超甜,但系甜到好似糖水咁就好似有D奇怪!2, 更奇怪系猪大肠有股酸味! 但又唔似变坏,因为我食完之后第二日都无肚痛,可能我消化力强吧,总之.... 果种酸味好奇怪.3, 日式猪软骨,软骨部位只系煮成爽脆口感,唔系软冧口感,软冧口感更夹自己口味.4, 金钱肚唔入味又有少少韧.5, 牛栢叶缩哂水
优点:
2, 花菇同样入味又够冧.
3, 唔系档档车仔面有葱花,任你点有我大爱葱花提供,赞!
4, 汤底清甜.
5, 冷气够冻.
6, 落单写系块过胶板上,够环保.
缺点不少:
1, 萝白超甜,但系甜到好似糖水咁就好似有D奇怪!
4, 金钱肚唔入味又有少少韧.
5, 牛栢叶缩哂水.
6, 贡丸虽然煮熟,但口感有D硬,无咗贡丸果种松软口感.
7, 环境俾我感觉系唔够干净,枱面行D古旧风,我就话唔识欣赏啫,但天花又好似渗水,喇叭同埋四围又有D厚厚嘅尘,墙身又污糟.....
8, 座位编排又好奇怪,两旁座位系面壁而坐,感觉好自闭,唔舒服.
最后餐厅又系用趟门设计,D食客又总系无手尾,只识开门唔识唔闩门走哂D冷气浪费能源.
成两旧水俾咁嘅性质,性价比低,红磡喜喜面馆更抵更好味,环境卫生又大大扣分,无法唔俾负评了....