📍「九份饱」- 屯门今次食食食之旅黎到屯门😌呢间台湾小店系屯门市广场新开咗一排,所以决定试试佢😗📷餐厅店面比较细,所以我哋都系门口排咗20分钟左右先入到去😛座位唔多,而且比较逼,比较适合1️⃣-4️⃣人进食🤣餐厅墙上贴满台湾电影嘅海报、画作,天花仲挂咗富有九份特色嘅灯笼🏮,充满台湾风味😇🇹🇼 🍴红烧牛腩米粉💰HK$40✨推荐指数:8/10佢嘅红烧牛腩几大旧,食落腍身入味,牛肉味好出,好好食😋米粉系新竹米粉,食落滑身挂汤😙汤底好香而且偏甜,整体来讲几好食😛🍴 香酥鸡扒鲁肉饭💰HK$48✨推荐指数:7/10鸡排外表新鲜炸起,炸得色泽均匀,几吸引😇鸡排咬落外皮酥脆香口,不过炸粉少返啲啲🤏🏻会好啲😛鸡肉肉质嫩滑多汁,调味粉比较少,所以整体感觉比较淡味,而且鸡扒唔算厚,份量比较少🤔(不过上网见到其他人好大块,可能系我哋黑仔撞正细块🤭🤣)鲁肉偏肥,食落入口即溶,充满油香,而且个汁非常香甜,送饭一流🤤🤤🤤鲁蛋就有半只,可惜唔够入味😬🍴 卤味拼盘(百页豆腐、鸡翼、猪肚、猪耳、鸡蛋)💰HK$35✨推荐指数:7/10呢份拼盘虽然份量比较少,而且好薄身,如果厚切返少少🤏🏻口感会更好😚不过呢个拼盘有好多唔同种类嘅野食
📍「九份饱」- 屯门

今次食食食之旅黎到屯门😌
呢间台湾小店系屯门市广场新开咗一排,所以决定试试佢😗

🍴红烧牛腩米粉
💰HK$40
✨推荐指数:8/10

🍴 香酥鸡扒鲁肉饭
💰HK$48
✨推荐指数:7/10

🍴 卤味拼盘(百页豆腐、鸡翼、猪肚、猪耳、鸡蛋)
💰HK$35
✨推荐指数:7/10
不过呢个拼盘有好多唔同种类嘅野食,而且所有野都卤得好入味🤤👧🏻最中意系佢嘅卤水汁,非常香甜,唔会太咸,好好食😋😋😋

🍴黑糖花生麻糬
💰HK$25
✨推荐指数:3/10
👧🏻最失望系呢个甜品,本身以为系好滑口个只麻糬,可惜佢只系好似糯米糍咁,偏实嘅口感🥲入面有满满嘅花生碎,真系好似食紧黑糖版花生糯米糍🤣不过👧🏻觉得太甜,而且性价比低🤔

👦🏻👧🏻💬:系商场餐厅嚟讲,呢间算系几平,所以觉得值得一试😇
  • 红烧牛腩米粉
  • 卤味拼盘