2018-08-22 101 浏览
.今次要介绍嘅系一间80后开嘅意大利菜小店,店内嘅装修带咗古典嘅风格,位置虽然唔系好多,但系坐得好舒服好阔落。.今次我叫咗个两个套餐,有五个course嘅。首先上嘅系南瓜甘荀汤,味道够浓又滑,重送上脆身蒜蓉包。之后黎个田园沙律,啲菜都算几新鲜,配上千岛酱非常之开胃。.而家餐前小食啦,我哋就拣咗香酥蟹肉饼同埋法式烤焗田螺。个蟹肉饼煎到金黄色,而入边就塞满左蟹肉,完全食唔出雪味,唔错的。而个田螺有惊喜,佢嘅卖相非常之吸睛,有香滑嘅薯蓉做底,田壳嘅外壳都食得架,而且仲系脆卜卜嘅!加埋香草酱嘅加持,令到成样野好夹。食得出厨师嘅心机。.主菜我叫咗一个系蘑菇奶油汁煮馄饨,依个course系平啲嘅。馄饨包住啲芝士依个汁就好creamy,加上好多蘑菇做陪衬,其实依碟野好肥仔但系我钟意。.而另一个主菜系炭烧西班牙黑毛猪,店员介绍八成熟口感会好啲,果然真系一啲都唔韧,猪味好浓带少少炭烧嘅香,仲好有肉汁添!再加上埋个薯蓉同埋啲配菜,我十分推介。.讲到最后就系甜品,店内提供多款选择,而我就拣咗绿茶同玫瑰口味嘅蛋糕,我觉得个绿茶蛋糕嘅绿茶味唔出反而食到少少柠檬味,面头𠮶层有少少干。再讲埋个玫瑰味蛋糕,佢真系用咗
南瓜甘笋汤配蒜蓉包
田园沙律
香酥蟹肉饼
法式烤焗田螺

蘑菇奶油汁馄饨
炭烧西班牙黑毛猪
讲到最后就系甜品,店内提供多款选择,而我就拣咗绿茶同玫瑰口味嘅蛋糕,我觉得个绿茶蛋糕嘅绿茶味唔出反而食到少少柠檬味,面头𠮶层有少少干。再讲埋个玫瑰味蛋糕,佢真系用咗花瓣加啫喱去铺面,两个蛋糕卖相都好好,但系我觉得甜得济,所以要扣啲分。
绿茶同玫瑰蛋糕
总括来讲,呢间餐厅性价比好高,感觉到每样野都系用心去做,值得收藏。
南瓜甘笋汤配蒜蓉包
田园沙律