/ ʜɪᴅᴅᴇɴ ɢᴇᴍ ғᴏʀ ʟᴏᴄᴀʟ ғᴏᴏᴅ /꧁禤师傅小厨꧂今次系同事好介绍!! 主打新鲜大只海鲜嘅私房菜位于长沙湾嘅巷仔内 好地嘅feel 地方细细 只有几张枱 由禤师傅两夫妇二人打理不过海鲜真心好食而且价钱好reasonable👍🏻挂住食无碟碟菜都影相😝一行十五人试左超多菜式 除左海鲜仲叫左小菜同大大碟炒面以下就介绍一下必点之选☀︎︎ 椒盐濑尿虾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎半只forearm咁长嘅濑尿虾你食过未!!我就真系未见过😂 平时麻麻地濑尿虾因为成日俾佢拮亲个咀LOL肉又唔太多又实咁但呢度嘅真系超夸张 首先壳无咁硬 比较易处理 墙上仲有QQ instruction教你剥然后虾肉系晶莹光泽 爽口有弹性 虽然系椒盐味但无盖过虾嘅鲜甜味但啲壳就比较咸☀︎︎ 豉汁蒸蛏子皇 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎可能因为蒸而唔系炒 火喉控制得perfect 大大条你一啖一定放唔哂入口 不过超容易咬得开 完全唔会韧味道方面 虽然系蒸但不会比炒嘅失色 仲更保全到鲜味添!☀︎︎ 蒜蓉粉丝蒸扇贝 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎呢个真系大满足🥺🥺🥺𧝁太话扇贝系英格兰货 个壳比一般香港卖嘅孤形啲壳有手掌咁大 肉都大过五蚊银😍又系劲鲜甜 美中不足系豉油有啲少粉丝
/ ʜɪᴅᴅᴇɴ ɢᴇᴍ ғᴏʀ ʟᴏᴄᴀʟ ғᴏᴏᴅ /

꧁禤师傅小厨꧂
今次系同事好介绍!!
主打新鲜大只海鲜嘅私房菜

一行十五人试左超多菜式 除左海鲜仲叫左小菜同大大碟炒面
以下就介绍一下必点之选

☀︎︎ 椒盐濑尿虾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
椒盐赖尿虾

半只forearm咁长嘅濑尿虾你食过未!!
我就真系未见过😂

☀︎︎ 豉汁蒸蛏子皇 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
豉汁蛏子皇

可能因为蒸而唔系炒 火喉控制得perfect
大大条你一啖一定放唔哂入口 不过超容易咬得开 完全唔会韧
味道方面 虽然系蒸但不会比炒嘅失色 仲更保全到鲜味添!

☀︎︎ 蒜蓉粉丝蒸扇贝 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

又系劲鲜甜 美中不足系豉油有啲少粉丝有点干

☀︎︎ 黄酒煮鸡 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
黄酒煮鸡

另一个非海鲜嘅招牌菜
用花雕、红枣熬成嘅鸡汤
酒味唔太重 鸡汤够清 又甜又暖胃

☀︎︎ 黄金鲜鱿 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡︎
最钟意食邪恶黄金乜乜乜😈
不过咸蛋黄未炒到起沙 有点太湿太油
虽不至于令到鱿鱼变淋 不过我prefer干身脆口啲

💬 另外仲有点其他小菜 例如咕噜肉、金银蛋白菜等等 质素就正正常常啦 15人点左8个小菜、炒面同人头量扇贝、蛏子、濑尿虾 埋单都系around $350 以呢个质素嘅海鲜黎计真系几抵食

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 8.5/10
椒盐赖尿虾