老字号的西餐厅「太平馆餐厅」,瑞士汁嘅由来系一名外国人在太平馆食咗当时仲系叫「豉油鸡翼」嘅菜式后,大赞:「Sweet! Sweet! Good!」侍应为了证实这句话的意思,向一位客人请教。可能口述有误,最后,Sweet (甜)被误译成 Swiss (瑞士的)。自此,「豉油鸡翼」就被称为「瑞士鸡翼」。妈咪话好想嚟试下佢嘅瑞士汁鸡翼同疏乎厘,所以今日就嚟咗呢到😳 由于佢𠮶疏乎厘好大,所以我哋一行八人KO佢🤣嗌咗呢啲⬇️ 我全部都试过哂😂 全部食物唔系唔好食,但系性价比真系好低,加上服务态度差,员工无乜耐性,但又无乜记性😅 落单嘅时候落落下又走咗去话你哋谂好先,又嚟错咗3次嘢,叫佢收碟收咗几次都无反应😅 由于佢𠮶厕所系下面,要收银𠮶到揿掣先开到,想去𠮶厕所都俾人呼呼喝喝😰 👉🏻肉眼扒餐 $360 - 铁板上嘅肉眼扒餐跟薯菜,肉眼扒系淋嘅有牛味,但唔系特别靓嘅牛,薯条炸过火,我会讲只值$180😂 可三思🙃 跟餐包、牛尾汤(好足料)、基本饮品同甜品👉🏻朱古力奶昔 $54 - 味道系okay嘅,但$54呢个价钱呢𠮶容量呢𠮶杯上就唔okay la😅 似平时餐厅加特饮嘅质素👉🏻疏乎厘 $148 - 好大

👉🏻疏乎厘 $148 - 好大个好震撼,唔理佢嘅成本价,呢个真系最值得嗌,但唔好谂住两个人拍拖可以KO佢😂

👉🏻招牌二人套餐 $494 包一杯基本饮品同埋甜品
➡️ 海龙皇汤 - 好足料,好饮嘅👌🏻
➡️ 太平馆瑞士鸡翼 - 味道真系ok嘅,但值唔值得咁样嚟食鸡翼就值得商榷😂
➡️ 烟肉炒杂菜 - 无特别😂
➡️瑞士牛河 - 无乜特别🤣 瑞士汁捞河粉😂 OR 烧猪髀饭 - 好食😋 𠮶猪髀𠮶皮仲有少少脆,口感几好👍🏻

甜品有啫喱 - 叫得啫喱就预咗普通
奶冻 - 有啲难食🥲
雪糕 - 系一球雪糕嚟

总括嚟讲,甜品都系食返雪糕啦😂 味道系真系无乜特别问题嘅,但真系估唔到一间人均消费都要$300嘅餐厅啲服务态度可以咁差🥲 同埋好多食物嘅标价都贵🙃 如果讲求性价比真系唔好嚟食😅 如果又想试又唔想中”服务”伏,可以去中环、佐敦、铜锣湾嘅分店😇 不过我唔知服务态度系咪都系一样㗎😂 呢间就真系唔好了
朱古力奶昔
烧猪髀饭