2021-04-04
响油麻地睇完戏,揾一揾有咩好食,就见到呢间好受欢迎嘅龙虾汤泡饭。可能嚟到嘅时候已经八点几,所以排队嘅龙都唔系好长,大概等咗5分钟都入得,仲可以喺排队嘅时候点埋餐。极上海鲜龙虾汤泡饭真系极度推荐,唔好睇佢龙虾头咁大好似得个噱头咁,入面嘅料都10分充足,有青口扇贝墨鱼圈同埋十分之多嘅蚬肉,几乎每一啖饭都有海鲜𩠌饭,$68真系性价比超高,原价好似系百几蚊,就算系百几蚊都值得食。龙虾汤认真一流,十分之鲜甜,饮落亦唔会觉得似系味精味道,每一啖饭都食得好幸福。入面仲有好多生菜,浸左起个龙虾汤非常索味,成套野食得均衡满足。唯一争少少嘅系,个饭始终有啲粗,虽然大部份餐厅都唔会用靓嘅饭,但感觉泡饭先至同个汤最夹,可以食多啲汤,所以都系拣泡饭。试完泡饭可以下次加$10叫手打乌冬,同个汤都好夹。试咗朋友𠮶个川芎竹芷鱼头汤,淡淡药材味都好好味,鱼头都系好鲜甜,同龙虾汤比系另一种鲜甜,有啲似我之前试过第二间食嘅刀削面嘅汤底,虽然都好好味但系我觉得龙虾汤会特别啲。叫鱼头汤个餐就会有一杯嘢饮,但系菜就另上配蚝油,菜可能同个汤冇咁夹,所以唔系浸汤食。钟意食乌冬嘅朋友,都可以喺呢间试吓,相信佢唔同汤底都同乌冬好夹。不过
不过呢度环境真系好窄,出入几乎个屁股都会撞到人哋个碗,不过油麻地好多舖头都系咁,食完就要快啲走啦。