外父外母上星期在欧洲外游完返黎, 约我地今晚开餐顺便俾手信我地, 佢地话外游时冇啖好食, 今晚趁天气转冷想打边炉。 由于佢地系南区住, 约佢地最方便一定系铜锣湾, 我系Openrice揾到呢间系时代广场嘅 One More Hotpot来一锅, 地点非常方便, 附近鹅颈桥有巴士站直接返南区, 我地行去Times搭地铁都好近, 最重要系新张期Openrice有独家晚市75折优惠。我地约左6点半系时代广场集合之后一齐行过去, 餐厅在冠景楼,我地都系第一次去。餐厅装修简约新潮, 以白灰蓝三色为主调, 感觉上似西式Cafe多于火锅店。我地入座时未到7点, 客人未算多。我地坐张卡位非常阔落,餐枱都好大张,摆放大量食物都无问题。未拣汤底前店员已经送上前菜,味道正常,唔算特别。来一锅有好多款特色火锅汤底选择, 外父外母同老婆都唔太吃辣, 最后拣左花胶螺头鸡锅(浓汤)做汤底。呢个锅底好足料,鸡肉嫩滑,花胶大大件,而且汤底浓郁但唔会太咸,味道刚好。呢度除左任食任饮的项目之外,套餐已包括每人一份的海鲜,有扇贝、青口、蚝、鲍鱼、大虾、珍珠蚌同象拔蚌。呢份海鲜好新鲜而且大大份,绝对系回本之作。当中我最钟意只鲍

前菜

花胶螺头鸡锅(浓汤)

当中我最钟意只鲍鱼,好厚肉,入口软腍富有弹性,其他海鲜都好鲜甜,外父外母都赞不绝口。

大虾

扇贝

套餐每两位送西班牙黑豚肉或手切安格斯Prime Grade牛颈脊肥牛片一碟,我地4个人每款点左一碟,Prime Grade牛颈脊脂肪分布均匀,入口有种溶化嘅感觉,超高质,由于老婆同外母都唔食牛肉,我同外父两个食哂一碟,相当满足。
西班牙黑豚肉我只分到一片,肉味好浓,而且肉质爽滑,老婆好快就清哂。

西班牙黑豚肉

除左海鲜之外,套餐仲有即炸响铃同鱼皮,另外手工嘅丸类同饺类都好出色,基本上除左蔬菜,我地冇再点其他任食项目已经好饱,最后连套餐送嘅甜品我地都冇要到。
手工丸类

手工饺类

手工饺类及丸类

即炸响铃

即炸鱼皮

蕃薯苗

豆苗

埋单用Openrice优惠后,每位只系$311,食高质食材食到饱,超值。

2017-12-04
用餐优惠