2024-11-30 3945 浏览
好多年前曾经帮衬过留园厨房,当时觉得非常出色!时间几年,发现原来佢嘅中午系有提供套餐的,咁性价比应该几高!当日就试咗个二人套餐,大约二百几蚊,系两个人㖞!里面有点心同埋小菜选择,𠮶个套餐系包例汤,两款点心两款小菜,白饭同埋甜品!咁一场嚟到,当然叫返佢啲拿手小菜啦!最后嗌咗灌汤饺、半只烟熏鸡,仲加咗黑芝麻卷添!先讲返个套餐,首先嚟系老火汤!个汤都几浓,甜甜地几好饮!呢个唔错!点心方面我就嗌咗虾饺,同虫草花鲜竹卷。两个点心都正正常常,都算唔错!小菜方面我就嗌咗菠萝咕噜肉,同一个野生椒炆冬瓜!两个都系佢嘅经典小菜,整体都OK,两个都系平凡嘅菜式,但系都实践到不平凡之处!我系收货!讲返佢嘅烟熏鸡,呢个𩠌基本上系佢嘅招牌菜,食嘅时候已经充满期望,到最后亦都觉得唔错!系嫩滑嘅,而且亦都有浓浓嘅烟熏味!我自己就觉得几好!另外叫咗个灌汤饺,可以用皮薄馅靓嚟形容!里面嘅肉汁都好丰富,配埋啲醋更加出色!另外甜品嘅芝麻卷亦都几好,整体上价钱好合理!佢系楼上舖,但系我午市去到嘅时候都见,基本上所有枱都坐晒!证明佢有一定号召力!如果喺湾仔嚟讲,我觉得性价比极高!下次再嚟一定会再帮衬!
老火汤
虾饺