Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²)

老公生日想喺观塘地铁站附近揾间西餐厅庆祝,上openrice见呢间喺裕民坊YM² 嘅Plato Cafe好似唔错就提前打电话book位庆祝。嚟到YM²上平台层,原来好多餐厅,同埋都环境都几舒服,下次有机会试埋YM² 其他餐厅先得!讲返正题,嘅间餐厅环境舒适,卡位又舒服,坐低我地就叫咗个至尊二人套餐$546,配是日餐汤同另一碗加咗$38升级做法式蟹肉龙虾汤:法式蟹肉龙虾汤 +$38呢碗法式蟹肉龙虾汤畀想像中大碗,成碗汤嘅颜色系深橙色,一放低已经闻到一阵浓郁嘅鲜味,饮落去真系坚有龙虾&蟹肉味,口感算丰富,鲜甜!汤仲加咗d香草调味,提升咗层次,大大碗,一碗都已经足够我地两个人饮,唔错!风干火腿伴哈蜜瓜沙律:呢个沙律前菜卖相劲吸引。首先,风干火腿切成薄片,色泽红润有光泽。哈蜜瓜切成大大件厚件,够新鲜。沙律中包括咗沙律菜、生菜、黄瓜片、紫洋葱丝同埋番茄仔等等,色彩缤纷,摆盘劲靓,睇到都好开胃。风干火腿嘅咸香同哈蜜瓜嘅爽甜系绝妙嘅对比,每一啖都充满咗层次感,淋喺面嘅汁浓郁而不抢味,为整体风味增添咗一层细腻嘅味道。呢碟「风干火腿伴哈蜜瓜沙律」唔单止喺味觉上令人满足,视觉上亦非常吸引,系一道非常值得推

法式蟹肉龙虾汤 +$38

风干火腿伴哈蜜瓜沙律:
风干火腿嘅咸香同哈蜜瓜嘅爽甜系绝妙嘅对比,每一啖都充满咗层次感,淋喺面嘅汁浓郁而不抢味,为整体风味增添咗一层细腻嘅味道。呢碟「风干火腿伴哈蜜瓜沙律」唔单止喺味觉上令人满足,视觉上亦非常吸引,系一道非常值得推荐嘅前菜,劲有诚意!

澳洲肉眼牛扒:
肉眼扒我地叫咗五成熟,牛扒上枱嘅外表呈现出金黄色嘅烧烤纹理,睇落吸引。切开后睇到内部系粉红色嘅,正正系五成熟嘅完美状态。牛扒肉质鲜嫩,烧烤得恰到好处,配上浓郁嘅汁,味道更加丰富,每一口都能感受到肉眼扒嘅柔嫩!呢块扒无论系视觉or味觉上都令人满足!
另好欣赏佢地每道主菜旁边都配有大量沙律,沙律菜新鲜爽口,为整道菜增加咗一层清新嘅口感同可以分解油腻!仲有一个用锡纸包住嘅焗薯,加埋d蛋黄酱同啲香料,唔错同几可以饱肚。

西班牙黑毛猪鞍:
呢道黑毛猪卖相都样好吸引,一样系猪鞍烤到金黄色同埋表面有香脆感。旁边有样配上大量色彩缤纷嘅沙律菜同焗薯,我钟意!
而西班牙黑毛猪鞍肉质都算嫩,表面煎得香脆,内里唔鞋口,猪鞍肉有少少猪香,猪鞍底仲配咗d 苹果蓉,再夹埋猪鞍肉一齐食又解腻又可以吊出猪鞍肉嘅好味,不错!

牛角窝夫伴雪糕 + $28
我地加咗$28升级咗其中一个甜品做呢道甜牛角窝夫伴雪糕 ,真系又睇得即又食得。因为老公生日,一早book位时通知咗餐厅帮我喺甜品碟上写字,点知又惊喜有埋蜡烛送上,店员又好醒,最后神秘地送上甜品到我老公眼前,有心思!
牛角窝夫嘅质感外脆酥软,应该就系牛角包压为窝夫,每一口都系脆卜卜,好味过普通传统嘅窝夫。雪糕嘅冰凉同窝夫嘅暖热产生咗一种独特嘅口感对比,加埋士多啤梨酱嘅酸甜味形成咗完美嘅对比,我地食完一口又一口,一分钟清咗呢个甜品,赞赞赞也,无论系味道定卖相都令人好满意,推!

芝士蛋糕:
而跟餐嘅芝士蛋糕卖相都吸引,芝士蛋糕味道唔太浓,有奶香,红色嘅微酸果酱平衡咗芝士肥腻,同碎果仁同d 卜卜脆粒一齐食增加咗一层脆口嘅感觉!

另餐饮叫咗冰果茶 & 热嘅抹茶鲜奶就结束嘅个丰富嘅晚餐啦。

总括嚟讲,餐厅环境舒适,员工服务态度劲好之余仲又劲有礼貌,而食物价钱都性价比高,喺观塘绝对系一个唔错嘅选择,下次会同其他朋友再嚟食👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

2024-11-25
庆祝纪念