2023-05-08 490 浏览
话说今日红雨,真系去边都冇心情,喺屋企瞓完个晏觉之后,起身竟然见到冇乜雨,于是出咗去行咗个圈,high tea之后买咗啲外卖返屋企食今次嚟到上环一间台湾小店,见到张餐牌已经开心到不得了,款式选择好多!我拣咗两款主食同几款小食返屋企慢慢试📍麻辣牛肉刀削面一定要赞吓呢一个嘅刀削面!面嘅质地爽口弹牙,而且麻辣牛肉嘅汤底劲香劲好食!完全系地道台湾牛肉面嘅味道啊!强力推荐!牛肉非常淋,但淋得来又会有口感,成个配搭好正!📍鸡脾肉肉燥饭鸡髀肉非常嫩滑,加上肉燥嘅味道,不知不觉间就可以食晒成个饭!而且鸡髀肉好Juicy,肉燥饭都系好正宗嘅台湾肉燥饭嘅味道!📍玉米起司蛋饼强力推荐一款小食!蛋饼加上芝士同粟米,口感劲好!而且再加上酱汁,系我最爱既味道!📍台式水煎香肠餐厅有比埋蒜泥比客人自行沾上,香肠系正宗既台湾香肠,弹牙好食!喜欢蒜味既沾上蒜泥,味道更提升唔少呢📍卤味拼盘台式嘅卤味,我每款都好喜欢,所以拣咗呢个拼盘,有我最爱嘅百页豆腐,花枝丸,贡丸,卤蛋,鸡腿肉,每款都卤得好入味,但唔会过咸,味道刚刚好👍🏻而且烹调时间都控制得,唔会令食物over cook 而变鞋,赞呀👍🏻📍盐酥鸡我成日都试唔同地方既盐酥

📍麻辣牛肉刀削面

📍鸡脾肉肉燥饭

📍玉米起司蛋饼

📍台式水煎香肠

📍卤味拼盘

📍盐酥鸡
我成日都试唔同地方既盐酥鸡,餐厅嘅盐酥鸡揸得好香脆,而且盐酥鸡嘅味道都调配得好好,即使外卖返屋企食都仲可以好脆👍🏻

📍椒盐花枝丸
以前去咗台湾旅行,成日都食花枝丸,今次见到就梗系唔会放过啦!花枝丸一分为二,方便客人食用,而且椒盐味道都好足够,加上椒盐味令花枝丸嘅味道惹味😍

除咗主食同小食之外,仲有唔少既台式手调饮品同甜品,今次太丰富啦,下次再黎一定要试👍🏻
2023-05-07
  • 台式蛋饼