2021-12-12 50 浏览
呢排天气都非常凉爽,好适合出远门,近呢几年都无去过长洲,所以今日就过嚟放松一下。提起长洲,好多人都会谂起佢嘅大鱼蛋同芒果糯米糍等,但当我行完食完呢啲特色小食之后,都系想坐低慢活一下,就突然谂起长洲海鲜都系香港食海鲜嘅推荐地方之一,出名又平又好食,所以就行到去码头沿岸一带嘅「海鲜街」度觅食吓。去到海鲜街一带,即使系下午时份,聚集人流都好多,而且沿途叫卖嘅声音都系此起彼落。兜兜转转之下,我哋去到呢间「新潮发海鲜菜馆」,餐牌上面嘅套餐好多款式同埋相当吸引,而且餐厅几乎坐满哂人,但刚巧有个空嘅位置可以对住海景,所以我哋就决定毫不犹疑选择佢。餐牌上面无论系海鲜定系小菜嘅菜式选择都花多眼乱,而且价钱超值,有唔同价位嘅套餐可供选择,套餐可以自由搭配小炒,肉类或者海鲜等,最后我哋选择咗$328 四𩠌套餐。落单后,侍应姐姐就已经将一大盆栗米鱼肚羹放喺我哋面前,原来点菜后就会有汤羹同油菜送埋,加埋即系$328会有六款嘢食,真系觉得非常惊喜。🔸栗米鱼肚羹(免费):我哋3个人每人足足可以分到各2碗,又大又足料。而且虽然系跟餐送,但系质素绝对唔错,汤羹够哂竭身,栗米香甜,里面鱼肚份量够多之余又够爽口,真材实料。

🔸栗米鱼肚羹(免费):
栗米鱼肚羹

🔸生菜(免费):
好多小菜馆所赠送嘅大多数系会有菜黄或者边位有烂嘅情况出现,但呢碟生菜有惊喜,大碟得嚟生菜亦够新鲜爽口,虽然稍为有少少偏油,但仍然保持到翠绿,喺可以接受嘅范围内。
生菜

🔸蒜蒸蛏子:
系小型品种嘅纯蛏子肉配蒜蓉粉丝蒸,底部以空壳垫高,蛏子肉爽口新鲜无霉味,上面铺满粉丝同蒜蓉,粉丝吸收哂蒜茸同埋汁料嘅香味,非常惹味。
蒜蒸蛏子

🔸避风塘鱿鱼:
一上枱香气四溢,非常吸引,上面嘅避风塘蒜茸炸得恰到好处,每一旧嘅外皮都炸得脆口又啱啱好,肉质又够哂爽弹。食完鱿鱼仲可以逐粒蒜蓉夹起食,好滋味。
避风塘鱿鱼

🔸肓𫚧(清蒸/豉汁):
个人都几喜欢食肓𫚧,肓𫚧系一般小菜馆里面好常见,但听老一辈讲,肓𫚧鱼一定系即捞上即食,先可以品尝到佢最正宗嘅味道,肉味会好鲜滑,如果隔夜就会无咁美味。呢度嘅肓𫚧食落肉质嫩滑,我哋拣咗豉汁蒸,但豉汁蒸都无遮盖到佢鱼嘅鲜甜味道,所以必然系新鲜嘅。
肓𫚧

🔸椒盐骨:
镬气非常足够,炸得干爽无油之余又新鲜热辣,啖啖肉又够香,味道适中唔会过咸,连旁边嘅洋葱丝都好好食,系一种好传统小菜店里面生炒椒盐骨嘅味道。
椒盐骨

呢四道小菜份量唔算话好多,大约系例牌嘅份量左右,胜在一次过可以品尝到好多唔同海鲜,明码实价,选择亦多,而且质素亦有一定水准,性价比非常高。海鲜街里面有咁多间海鲜小菜馆,都有一定嘅竞争,但呢度嘅质素系令人感到可以再次Encore,而且店员服务相当殷勤,整体感觉满足。
2021-12-11
栗米鱼肚羹