2023-10-22
最近喺尖沙咀又发掘到一间cp值高嘅餐厅💫喺The One里面嘅泰国菜 另外有几间分店喺九龙城🏬 平日lunch time经常都full house🤩午市套餐同主菜单菜色选择都几多🍴✨️青咖喱软壳蟹|配法包 $118分数:🌕🌕🌕🌕🌑餐厅好贴心地将青咖喱同软壳蟹分开上🍽一边加热的青咖哩 质感偏流质🫗但味道依然十分香口惹味 带少少辣度🔥沾上香脆嘅软壳蟹🦀 呢个配搭十分之夹😋青咖喱内都有配一啲素菜 例如四季豆 萝卜等等 份量都几丰盛🍛✨️泰式炒金边粉 $78分数:🌕🌕🌕🌗🌑每次试泰菜都必定嗌一碟Pad Thai😛餐厅嘅炒金边粉好够镬气🔥而味道较一般嘅Pad Thai偏甜少少 酱汁亦浓稠一啲🤏令金边粉更加挂汁 同埋更香口惹味😊而配嘅数只大虾亦十分爽弹🦐整体份量都系超级多 十分饱肚😉✨️香芒糯米饭 $66分数:🌕🌕🌕🌕🌘最后点一个芒果糯米饭作甜品🤩原个芒果上碟 份量超级多🥭而椰浆亦系毫不吝啬地淋满整个饭 啱晒我呢个椰子控🥥米饭亦配有白糯米同紫米 饭粒粒粒分明而带少少烟韧🍚食完之后真系非常满足🤰✨️椰汁冰 $32✨️红豆冰 $32餐厅整体食物味道都唔错 CP值十分高😉尤其是lunch time繁忙时间 餐厅出
✨️青咖喱软壳蟹|配法包 $118
分数:🌕🌕🌕🌕🌑
✨️泰式炒金边粉 $78
分数:🌕🌕🌕🌗🌑
✨️香芒糯米饭 $66
分数:🌕🌕🌕🌕🌘
✨️椰汁冰 $32
✨️红豆冰 $32
餐厅整体食物味道都唔错 CP值十分高😉尤其是lunch time繁忙时间 餐厅出餐速度快而份量多🍴完全就是尖沙咀打工人士嘅福音🥹而环境座位都算几舒适宽敞🛋喺附近经过想揾间简简单单地食一餐 都几推荐呢间餐厅😜