2018-08-11
星期五晚,难得约到旧同学一齐食饭,就出左去多选择既旺角睇下有咩好野食~系通菜街行行下,见到有间餐厅叫「街坊cafe」,个名几特别,野食选择又多又唔贵,就决定食依间啦!一入到去,见到个装修几有特色,有啲淡淡既香港情怀!野食选择都几多,中西式都有,普通set dinner同二人餐任君选择今次我地两个人都叫左set dinner,一个饭一个意粉!今个set都包一个汤同一杯餐饮个汤一啲都唔细碗!朋友叫左碗仔翅,好足料,够杰身唔会好稀而我就叫左什菌忌廉汤,一样好饮!本身既味道已经好足够,唔洗再加咩调味料~饮得出有好多菇另外饮品我地就分别叫左冻奶茶同「是我的错」是我的错个名系咪好搞笑呢!原来系苹果菠萝气泡水,姐系sparkling water! 饮落口好清新,果味都好出,几特别!到主菜啦!朋友嗌左原只虎虾海鲜龙虾汁意大利饭($128)个卖相十分唔错!可以见到好足料,虎虾青口只只都好大只,食得出系新鲜既~龙虾汁意大利饭煮得刚刚好,啲饭入味但唔会太淋而我就嗌左松叶蟹脚蟹肉海鲜意粉($118)同样都系极足料!有三条蟹脚,大大只青口,底下有砚,仲有啲鱿鱼圈!意粉煮到al dente,啲汁挂系意粉上面,好食
一入到去,见到个装修几有特色,有啲淡淡既香港情怀!
今次我地两个人都叫左set dinner,一个饭一个意粉!
今个set都包一个汤同一杯餐饮个汤一啲都唔细碗!
街坊碗仔翅
什菌忌廉汤
原只虎虾海鲜龙虾汁意大利饭
到主菜啦!朋友嗌左原只虎虾海鲜龙虾汁意大利饭($128)
龙虾汁意大利饭煮得刚刚好,啲饭入味但唔会太淋
松叶蟹脚蟹肉海鲜意粉
意粉煮到al dente,啲汁挂系意粉上面,好食!