2016-07-14
同朋友途经中环,见到呢间舖门口写住lunch set 108蚊起,咁既价钱食法国菜都算吸引,就入黎食下环境满有欧陆情怀,同朋友谈天说地都几浪漫店员见我地黎到就帮我地斟水,水杯有Evian呢个名,呢只矿泉水好出名menu starter有salad or餐汤, main course有扁意粉、鱼柳、pork chop、西冷扒等等,daily special系roasted chicken, 我同个fd点左两个set share食面包暖笠笠,食落好松软,麦味浓搽上牛油更加香Starter: 凯撒沙律 Caesar salad 沙律菜非常新鲜,咬落去索索声洒上意大利芝士碎,口感层次更丰富最惊喜系Caesar salad有充满咸香既anchovy同埋温泉蛋温泉蛋滑溜而且富蛋香,可惜唔够流心沙律酱应该自家制,同出面食既唔同,除左醋重加左芥末同黑椒生菜点上沙律酱同蛋汁真系非常惹味Starter: Baby Squid 煎鱿鱼沙律鱿鱼份量好多,四五只,大大只因为佢煎过所以相当香食落口好滑溜,而且爽口弹牙,唔错点左沙律酱酸酸甜甜,同咸香鱿鱼配搭几新鲜另外重加左pancetta粒,一粒粒口感几特别,唔腻
店员见我地黎到就帮我地斟水,水杯有Evian呢个名,呢只矿泉水好出名 menu starter有salad or餐汤, main course有扁意粉、鱼柳、pork chop、西冷扒等等,daily special系roasted chicken, 我同个fd点左两个set share食 面包暖笠笠,食落好松软,麦味浓
搽上牛油更加香 Starter: 凯撒沙律 Caesar salad
沙律菜非常新鲜,咬落去索索声
洒上意大利芝士碎,口感层次更丰富
温泉蛋滑溜而且富蛋香,可惜唔够流心
沙律酱应该自家制,同出面食既唔同,除左醋重加左芥末同黑椒
生菜点上沙律酱同蛋汁真系非常惹味 Starter: Baby Squid 煎鱿鱼沙律
鱿鱼份量好多,四五只,大大只
因为佢煎过所以相当香
食落口好滑溜,而且爽口弹牙,唔错
点左沙律酱酸酸甜甜,同咸香鱿鱼配搭几新鲜
另外重加左pancetta粒,一粒粒口感几特别,唔腻不过脆d会好食d main dish: 阿拉斯加蟹肉意大利扁意粉 Alaska crab meat linguine $108
扁意粉弹牙又烟韧,超挂汁,蟹肉好足料
几乎每一啖个口都充满酱汁同食到蟹肉
龙虾忌廉汁好浓好creamy,不过稍略盖过左蟹既鲜甜
加左青瓜粒同圆圆既小洋葱,爽口又清新 main dish:法式香煎鲷鱼柳 Pan-fried sea bream fillet $128
鱼柳嫩滑,煎得脆口
外皮几特别,加左层面包糠,脆得黎有松化既感觉
重有落左香草同橄㰖油去煎,调味出色
加左忌廉汁可以突出佢既鲜甜
不过汁太多,同薯蓉一齐食有d腻 Lemon water Lemon tea Daily dessert: Pear Tart +$30
甜品日日都会转,今次就食梨挞
甜度适中,梨大大旧相当清甜
挞侧边几脆,内里同蛋糕既口感相近,好松软
充满牛油香但系一d都唔腻