2019-04-21
小弟摆低书包好耐,是夜难得走到过嚟油麻地上堂,由于上堂时间夜,成8:30pm先开始,所以,晚饭就揾间好坐啲嘅、襟坐啲嘅,唔使谂食完饭揾咩地方游荡,索性就番上堂时间先离开。晌网上搜寻吓,偶然发现呢一家隐蔽嘅楼上小店「红煮意」,见其风评不俗,晌楼下望过餐牌定价亦合理,上访一试。未入餐厅,晌门口已发现佢哋喺好支持本地文化,对电影、音乐都有一定嘅支持,例如:凭即日电影票尾有啲优惠,携带乐器到访又有其他优惠,当然,想享此等优惠记得留意当中细节。此外,逢星期六晚7:30pm,更有唔同嘅乐手驻场表现,或许呢刻喺名不经传,但讲唔埋将来会喺天王巨星。踏入店内,虽然唔喺咩文青格局,但都充满文化气息,墙上挂有唔少较中型嘅乐器,以及一啲乐队表现嘅照片,近门口处更摆放咗跟文化相关嘅刊物或宣传品。另外,餐厅亦备有少量游戏,三几个朋友晌非饭市时间嚟坐吓、玩吓,加上呢度楼底相对高,又有啲梳化位,感觉都几写意喔。翻一转个巨型大餐牌,散点菜式大类分为沙律、头盘、小食、甜品、花茶、特饮、特色咖啡。而背页就喺主菜及意大利面,可以散点,亦可以嗌为套餐,而套餐就多咗餐包、餐汤或沙律、餐饮。此外,餐饮亦可以加钱转其他饮品,如比利时
餐汤配有法包,不过啲法包焗得未够脆,而个汤个人就觉得杰咗少少,但就几有薯仔味。 香草烧法式纽西兰羊仔架 $124
一客有3支羊仔架,份量十足,而且,烧得外层焦脆,个样几得。而切开睇睇,色泽仲保持嫩红,却无半滴血水渗出,入口软腍,富肉汁,唔太膻,做得真喺唔错。 可以拣配饭、意粉或薯菜,小弟就拣后者,伴有少少沙律菜及一大球薯蓉。啲薯蓉打得滑就滑,但味道较寡,欠缺少少特色,我自己晌屋企整薯蓉就喜欢混入烟肉碎同蘑菇碎嘞。 炭烧焦糖咖啡 +$8
佢哋呢度无以奶泡冲调嘅咖啡,如鲜奶咖啡、意式泡沫咖啡,其实唔熟,唔搞仲好,反而晌口味上下功夫仲实际。我呢杯炭烧焦糖咖啡,唔算惊为天人,但质素唔错,醇香中渗出焦糖香。 越夜,越多客人,服务上都做到称职,食物方面,咁嘅价都算抵食,然而,质素我就觉得仲有啲提升空间,可以做得更好嘅。