2013-02-07
早前睇报纸见到上环开左间日式餐厅同Chocolate Rain合作,Chocolate Rain展览就见得多,餐厅都系第一次见,反正喺附近返工,就一于去试下。好彩份工够自由,可以得闲就出去食tea,所以专登拣3点后去食,唔洗同人迫。3点后果然冇咁多人,食都食得轻松啲。入到去一坐低,侍应就比左个tea set menu同Chocolate rain menu我。Chocolate rain个menu又几靓㖞。叫左个日式鲜蚬意粉,好明显系即叫即整,送到上枱时仲出紧烟!意粉嘅软硬度啱啱好,唔会过淋或过硬。啲蚬好鲜甜,而且冇沙,最怕食蚬啖啖都系沙。好彩呢度嘅蚬意粉唔会咁,值得称赞!虽然男人老狗自己一个食甜品好奇怪,但嚟得呢间梦见屋冇理由唔食Chocolate Rain甜品啫!于是我又胆粗粗叫左个Fatina之梦。个甜品上面有由朱古力粉制成嘅Chocolate Rain,睇下佢笑得几开心!通常crossover果啲野食都系得个啅头,唔食得死人已经好好彩,所以拣左个最保守嘅甜品 – 蛋糕同雪糕。点知结果超出我预期! 朱古力蛋糕嘅朱古力味够哂浓郁,但又唔会好甜。但最出乎我预料嘅,系个北海道3.7牛乳
通常crossover果啲野食都系得个啅头,唔食得死人已经好好彩,所以拣左个最保守嘅甜品 – 蛋糕同雪糕。点知结果超出我预期! 朱古力蛋糕嘅朱古力味够哂浓郁,但又唔会好甜。但最出乎我预料嘅,系个北海道3.7牛乳软雪糕。可能因为用左3.7牛乳,个雪糕非常软滑,正!!
埋单130蚊左右,跟餐送埋餐汤同饮品,以呢个食野环境同食物质素嚟讲真系算
唔错,绝对系会再回头嘅餐厅。