2023-09-12
YADLLIE PLATE 可以话系我其中一间最钟意嘅韩式餐厅之一。久不久就会过嚟帮衬,每次嘅水准都keep得好好。之前嚟亲都系晚市,,人头涌涌,今次系大约下午3点入座,过晒午餐嘅繁忙时间,所以环境静静地,坐得好舒服。水冷面一向都对冷面冇咩兴趣,但朋友话天气热想食下冻野,又想食面,于是点一客试试。食完之后,即时对水冷面嘅印象up up up!面条非常弹牙,而汤汁系少少酸酸甜甜,好开胃,食落非常透心凉。所有材料加埋看似好简单,但加埋一齐就好好食。惊喜二重奏呢个惊喜二重奏果然够「惊喜」。每次黎都有点到炸鸡,但今次想试下从未点过嘅食物,见到呢道菜除咗有炸鸡,仲有埋牛扒添。先讲牛扒,出乎意料咁好食。牛扒摆喺热石上慢慢煎熟,视乎时间,钟意熟啲,就可以由佢烫多阵。牛肉肉质好腍,冇渣,质素都几高㖞。至于炸鸡,我觉得呢款同餐牌上一碟碟𠮶款唔同,呢款就冇落咁多粉酱去炸,调味系唔错,但肉质就比较干身啲。卤水五花腩 & 农家鲜泡菜本来担心两个嘅食量有限,咁大份卤水五花腩未必食得晒,点知,我哋太低估自己嘅战斗力,最后系一件不留。因为我好钟意泡菜包肉连埋沙律菜食,所以特登点咗一客农家鲜泡菜。泡菜味道唔会死咸,
天气咁热,点都要饮返杯冻饮。两款沙冰味道唔错,特别系海盐焦糖,微咸但又渗住焦糖嘅香甜味。