2024-03-13 598 浏览
🤹🏻‍♀️熊妹难得星期六放假,又适逢B猪星期六返半昼,熊妹就等埋佢放工系佢公司附近揾间靓靓cafe chill下喇。📌西环自从开拓左新地铁线🚇有西营盘站同香港大学站之后,附近开多左好多食肆,同以前读书时变迁好大。📌《Vie Won Won》系以前铜锣湾《鬼混》店搬迁到黎而家石塘咀香港大学站附近,地铺变大左,有地下同一楼两层,仲有室外雅座,可想而知,餐厅实用面积都几大下。📌地面层走田园欧陆风,露天位置有摆放树木盆栽🎍,感觉好清新绿化🍀。📌走进餐厅,开始有种神秘迷幻的感觉,亦是前店《鬼混》行走的风格。行上复古式的楼梯,墙上还挂满各式各样的文字📜、画像🖼及摆设,神秘得来又好有艺术风格🎭,玩味十足之余带点书卷气息📚,真系好岩文青们过来chill一下。📌上到上层,环境好大,有两个大厅,一边是充满阳光的欧陆田园风🌴,另一边是大玩复古风味🎯,两者各有特色,截然不同。📌走过两边,有种强烈光暗对比,感觉好特别,好有气氛,一间餐厅的装潢设计而营造出良好的用膳氛围,绝对是令食客能够享受美食的重要元素,明显地,《Vie Won Won》在这呢方面是落足十分心机💖。📌保留原店的酒吧位「那怕无酒」,依然占据了一个c

📌保留原店的酒吧位「那怕无酒」,依然占据了一个corner位,墙身仲阁置了一支支红酒🍾,摆设真系好呛眼👀。
📌Menu系大路cafe 款式,由前菜沙律🥗、小食🍢、主菜意粉🍝、烧春鸡🐥、猪鞍🐷、牛排到甜品🍩等等,咩都有齐,可以轻食休闲抖一下,又可以大伙儿来欢乐聚餐🥳。
📌除了咖啡店必有的冲调咖啡,讲明「那怕无酒」,当然唔少得酒精类饮品🍸,唔怕无酒饮,最怕饮到唔走?🙈
樱花虾配阿根廷红虾阔条面,$188
B猪好钟意食虾🦐,可以话系食虾专家,见到呢款红虾意粉当然二话不说一定要试喇!
樱花虾配阿根廷红虾阔条面
一上枱,红虾意粉芬香扑鼻👃🏻,以樱花虾酱捞起的意粉🍝加埋三只大红虾🦐放上面头,成件事就系红粉出场,真系非常吸睛。
樱花虾配阿根廷红虾阔条面
三只阿根廷红虾绝对系B猪爱虾人士的大恩物。
樱花虾配阿根廷红虾阔条面
餐厅好窝心地将虾壳已经剥起,一咬就可以咬到入边嘅虾肉,虾肉非常弹牙,超级重海虾味道🌊,再噀下虾头,啖啖虾膏出晒嚟,浓浓嘅虾酱味道,食到成口都系海虾味,明显地阔条面用虾油炒成,连面条都好重虾味,食到最后碟上面都仲见到好多虾油喺度。
樱花虾配阿根廷红虾阔条面
呢个海虾嘅味道浓烈到系口腔入面真系会萦绕三日,食虾专家的B猪对呢碟虾酱配大虾意粉真系赞不绝口,绝对系高质素嘅食材,咁嘅价钱真系绝对对得起咁嘅质素,掂!
全日早餐
全日早餐,$158
B猪拣左佢的最爱,作为港女表表者的熊妹当然都拣港女最爱-全日早餐。

全日早餐有两块烟肉🥓、一条大德国肠、半个大蕃茄🍅、牛奶炒蛋🥚、一件薯饼、一片竹炭多士切成四片🍞同埋一堆沙律菜🥗。材料咁丰富,色彩咁缤纷,就系港女最爱打卡嘅全日早餐。

烟肉两块好大一块,厚身𠮶款,煎香咗之后,咸咸地烟熏味重,肥肉位又唔系好油腻。德国肠大条到有一只手掌咁长,食肠仔最钟意就系啖啖肉无肉渣,好丰富好有口感。食咗啲肉就又可以食啲菜解吓腻,一堆沙律菜捞上黑醋汁,仲有大半旧新鲜蕃茄酸酸甜甜,清新左个口之后又可以食其他,所以话全日早餐真系好丰富。

三角形薯饼唔系好大一块,炸到好脆口粒粒薯粒🥔好有咬口,牛奶炒蛋炒到好滑身,蛋味好重之余又可以散发出淡淡嘅牛奶味🥛,炒得都几唔错。

最有惊喜嘅竟然系个竹炭多士,望落去平平无奇,黑黑实实,不嬲都知道竹炭系冇味道,但竟然食落去系好重牛油香味,涂上嘅牛油唔油腻,牛油搽落多士上面令到面包香味更出,从来都冇谂过竹炭多士可以咁好味。
迷幻菇蘑,$98
两个人食完两款咸食,就当然系甜品着手啦!《Vie Won Won》嘅招牌甜品「迷幻菇蘑」一定要试一下!

好特别嘅形式上枱㖞!一个玻璃罩焗住烟熏气体,一揭开盖,阵阵烟熏嘅味道散发出来🌫,彷佛让人会产生一种迷幻的感觉,当气体散开之后,就可以见到一大粒蘑菇🍄出现,果然好切合主题,迷幻菇蘑!
迷幻菇蘑
咁迷幻嘅蘑菇究竟其实系一款咩甜品呢?上层红色蘑菇盖原来系红莓慕丝,慕丝质感好滑身,一啲都唔胶唔硬,中间仲有啲红莓酱,本身熊妹都好钟意食红莓,呢个红莓真系啱晒钟意食酸酸甜甜嘅熊妹,红莓嘅酸甜味真系可以好解一餐饭嘅油腻。

蘑菇白色菇定硬硬地,原来系雪芭,再食吓发现中间仲有啲果肉,食吓食吓就食得出原来系荔枝,荔枝雪芭食落去好清甜,清新得来又带点梦幻💫,食到有飘飘然嘅感觉😌,讲真,呢个迷幻蘑菇作为一餐饭嘅饭后甜品,食完清一清口腔,真系好舒服,解济又解腻,果然系镇店甜品
牛油果奶昔
牛油果奶昔,$62
B猪心大心细,其实好想饮牛油果奶昔,但又惊肥,比熊妹说下说下都系饮下啦!

一杯青绿色的奶昔系一堆食物中鹤立鸡群,一枝独秀,望落去咁清新真系好想一啖啜落去系咩味!

哗!好特别㖞以为系好肥腻可能会好滞嘅一杯牛油果奶昔,饮落去原来放咗啲柚子蜜🍯,令到淡淡嘅牛油果味🥑再加少少柚子嘅酸甜,变成系一杯好清新嘅夏日饮品🍹,一啲都唔肥腻,B猪仲好多谢熊妹坚持佢饮添!唔使客气㖞!最紧要开心!
Flat White,跟餐价,加$24
熊妹嚟到咖啡店梗系要饮咖啡啦,熊妹当然拣最爱的Flat White。
Flat White
典型心型的拉花💗,阵阵咖啡香味渗出淡淡的牛奶味,咖啡味唔系太浓,混合一层奶泡层🍼,牛奶咖啡味喺口腔入面萦绕着,这就是熊妹独爱Flat White之处。
📌环境氛围喺用膳体验方面对熊妹嚟讲系一个好重要嘅元素,大玩复古风味又带点神秘的《Vie Won Won》无论环境、食物质素、味道在咖啡店排名中都占上较高的位置🔝,相信好多来过的人都会因为这份独特的氛围而再三到访。
2024-03-09
全日早餐