2020-06-25
Ritz Carlton既下午茶见到上网有唔少好评,所以就黎试下。当日cafe 103 无开放,所以就去左116行政楼层享用,我地亦好好彩有机会坐到窗口位。下午茶有一层咸点,两层甜点加松饼。第一层:咸点鸭肝酱法式蘑菇泥及红嗓子果酱配软包三文治呢款咸点非常开胃,食落去软淋淋,加上鹅肝酱既咸香加上红嗓子果酱既酸甜非常好食。牛油果蟹肉芝麻脆筒配薰衣草开心果脆粒睇相就知无芝麻无薰衣草开心果脆粒。虽然个名叫脆筒,但系个筒系淋既。不过牛肉果蟹肉既味道唔错。菊花石榴果冻球呢个冻球系无咩味,菊花理应系入面但系唔知点解系系个球出面。石榴果甜甜地,系唯一食到既味道。焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥呢个酥其实味道唔错,内陷好似食紧白汁意粉既感觉。不过就好腻,食完会饱饱地。咸点具体上勉强合格。第二层&第三层:甜点柠檬青柠蛋糕基本上个蛋糕无咩味道,系得青柠味既 cream同埋柠檬味片。个蛋糕唔系松软个类,比较实心同埋吾够松软。蜜糖薰衣草蛋糕呢个蛋糕真系唔好食,薰衣草既味道太假,食落以为自己食紧清洁剂。至于所谓既蜜糖味就唔系好食得出。椰子芒果泡芙泡芙质地已经做得唔好,淋晒外皮唔脆。内夹有d酸既芒果肉加上甜甜地椰子味既cr
第一层:咸点 鸭肝酱法式蘑菇泥及红嗓子果酱配软包三文治
呢款咸点非常开胃,食落去软淋淋,加上鹅肝酱既咸香加上红嗓子果酱既酸甜非常好食。 牛油果蟹肉芝麻脆筒配薰衣草开心果脆粒
菊花石榴果冻球
呢个冻球系无咩味,菊花理应系入面但系唔知点解系系个球出面。石榴果甜甜地,系唯一食到既味道。 焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥
咸点具体上勉强合格。
第二层&第三层:甜点
柠檬青柠蛋糕
蜜糖薰衣草蛋糕
椰子芒果泡芙
泡芙质地已经做得唔好,淋晒外皮唔脆。内夹有d酸既芒果肉加上甜甜地椰子味既cream,味道有d唔系太夹,不过唔算难食。
士多啤梨乳酪蛋糕
呢个甜品系全部甜点之中唯一比较好食同埋正常。呢个食落唔会好甜,有阵阵既士多啤梨香味,唔错。
椰子百香果杯
甜点黎讲呢个真系中伏之最。听个名就应该觉得佢系有百香果既酸甜同埋有椰子既甜。不过食落口既时候系大部分都系酸味,而个种酸味完全系好似食紧原个柠檬咁。另外,仲有一种唔知系边到黎既咸味,味道超级奇怪。
总括而言,甜点方便完全系fail,唔会系一般酒店应该有既水准。
原味松饼及柠檬松饼
松饼一来无咩奶香味,二来冻晒又好干。scone黎讲呢个系唔及格。