2017-06-19
男朋友生日,于是决定同佢食餐好,上网做左research,放题/火锅就食得多,想食下黄他野。蒸海鲜都系一个唔错既选择,于是就决定去呢间私房御约。跟住google map好快就去到,有招牌写住私房御约4个字,非常醒目,老远都见到。店里面会提供非常足料既菊花茶,有杞子、桂圆等等。味道非常清香,而竟然系任饮架!饮完仲可以fill!前菜非常不得了,除左一般都会有既花生之外,豆芽唔系普通既豆芽,佢入面有蚬肉有虾肉同埋鱼肉,净系前菜已经比到好多惊喜。个menu真系好吸引,全部都系靓料,但呢个价钱黎讲,已经系好抵!调味料一样都系自己黎!选择唔算多,但正常会加既都有。一黎已经食海鲜,有基围虾同埋花甲。虾同蚬个色泽都好鲜明,已经由于系清蒸,都保留左海鲜原本既原汁原味,特别系个虾,虽然唔系话好大只,但胜在够新鲜。呢个龙趸鱼腩真系不得了,人生第一次食龙趸,但真系唔会失望。好耐都无食过咁有质感既鱼肉了。滑得黎咬落去系有弹性。加左葱同姜,无哂腥味,好鲜甜。好大粒既元贝呀!唔好睇佢白雪雪,以为佢无味,但其实佢咩都唔洗加已经好鲜甜。老板仲建议我地连佢既汁都要饮埋,果到都系精髓。紧接住既就系手打墨鱼滑同虾滑,老板提我
调味料一样都系自己黎!选择唔算多,但正常会加既都有。
紧接住既就系手打墨鱼滑同虾滑,老板提我地要食左墨鱼滑先,墨鱼滑好弹牙,几好味。而虾滑味道就会再重d,食到粒粒虾肉。另外就系日本放养猪梅肉,本时我唔会中意食清蒸既肉,但呢个闻落去已经好香既肉味,薄薄一片咬落去肉质都好鲜甜。
自家制鲜虾猪肉饺,皮薄馅靓,入面料好足,食到满满既猪肉同埋粒粒虾肉。至于个蒸鸡,好重药材味,感觉好补,闻落好香,食落都好鲜嫩。时令蔬重种类都不少,全部都好新鲜,食完咁多肉再食下菜都唔错
食完最尾仲有个糖水食,好滋润!