2021-08-24
餐厅喺和富中心附近,糖水道公园对面。望落似家庭式小店,但食过之后,发觉食物质素完全唔会令人失望。 佢主打鸡煲及鱼锅,而且有好多款小炒选择,即使唔食比较重口味既煲都仲有好多菜式拣。今晚就叫左个小炒,烤鱼,再加啲火锅配料。 什菌炒牛颈脊 伙记极力推介,算系佢哋嘅招牌菜,好多客都会叫。炒得好有镬气,牛颈脊唔会太淋或太韧,亦唔会好肥腻,又有口感又有牛味。配合个甜甜地酱既汁,同牛肉嘅味道好夹。必食! 烤鱼 鲈鱼先烤过,再放上个煲内,用细火慢慢坐热,而啲香料,辣椒等就慢慢煲啲味出黎,越食越惹味。今次叫咗小小辣,唔太辣之余又好开胃。 途中伙记见到个煲冇乜汤时会主动加汤,抵赞。 个煲够哂足料,愈滚愈有味,但食到后期觉得咸左少少,就叫伙记帮手加清水。鱼食得七七八八,就开始渌其他火锅配料。 配料叫左鲜鱼片,炸鱼皮,蟹柳,猪颈肉同唐生菜。 鱼片大大碟又大大块,爽滑又新鲜。朋友本身唔太中意食鱼都话好食。 炸鱼皮上嘅时候仲暖暖哋,大大块好完整,食落脆卜卜。听闻系自家制,所以唔会好似出面现成买咁厚粉同重味精。 蟹柳好滑,唔似平时火锅店食开既普通料。 猪颈肉都爽口,但未至于有惊喜。 邻近嘅食客都似
什菌炒牛颈脊
烤鱼
途中伙记见到个煲冇乜汤时会主动加汤,抵赞。
配料叫左鲜鱼片,炸鱼皮,蟹柳,猪颈肉同唐生菜。
蟹柳好滑,唔似平时火锅店食开既普通料。
猪颈肉都爽口,但未至于有惊喜。
邻近嘅食客都似系熟客仔,同伙记有讲有笑,相信师傅啲出品同小店既人情味都留得住客人。
整体黎讲几好食,尤其是炒牛颈脊同烤鱼。下次有机会试埋其他小炒同鸡煲先。