2024-03-14
今日同两个朋友喺铜锣湾行完街,朋友话想食麻辣香锅,我记得希慎广场嘅姚姚酸菜鱼有,所以就上咗去餐厅喇。我哋未到繁忙时间,所以好好彩可以坐到窗边卡位,窗外可以望到利舞台同礼顿山。我哋叫咗以下菜式。麻辣香锅:呢个麻辣香锅($48)要至少加5款材料,所以我哋就加咗田鸡($55),牛柏叶($40),脆皮肥肠($40),鱿鱼须($50)同埋茶树菇。食物上枱系好大嘅一碟。好多辣椒干同花椒,又辣又麻,好有层次。食材吸收咗香料嘅味道变得好惹味。酸菜鱼($288):又系好大嘅一碟。餐厅好窝心地有三个蜡烛喺碟底度热住。鱼片好新鲜,口感爽滑。佢有两个炸过嘅鱼头喺入边,所以我谂呢度嘅鱼片系两条鱼嘅份量。酸菜份量都唔少。汤底呈奶白色,好浓郁。三个人叫咗两个菜已经可以食到饱饱咁离开。
我哋叫咗以下菜式。
三个人叫咗两个菜已经可以食到饱饱咁离开。