2022-12-30
星期六同未来老婆去太古坊行下圣诞市集,行之前当然要医下肚先啦。未来老婆话想食下意大利菜,所以我地就订左系濠丰大厦既La Favorita。入到餐厅好有意大利西西利岛歌剧院风情,可能星期六既关系,餐厅叫做冇乜人,个环境够晒Chill。食饭其间仲好多外国人系度饮野,有少少去左个旅行既感觉。可能太肚饿关系,2个人疯狂叫野,我地叫左火腿拼盘、Burrata芝士蕃茄、海鲜沙律、烧猪腩、Heese Wheel Al Tartufo、青柠雪葩同果盘。点知个头盘原来系变态地大份,最后有D野我地都系攞走。头盘酸种面包正常味道,配埋意大利醋同埋橄榄油食都算几平衡火腿拼盘及Burrata芝士蕃茄未来老婆最爱食火腿,基本上有一半佢都食左,一共有4种火腿,个水泡形面包有少少硬,可能我食唔惯意大利野唔系好识欣赏。海鲜沙律个沙律几够冻,D虾都几弹牙,但唔算好有虾味,不过鬼佬菜都预左系咁。主菜1﹕烧猪腩烧猪腩好林,个汁都配合得唔错,但系个皮有少少硬同埋有少少油,不过我觉得最好食系个小甘笋,甜度够晒。主菜2﹕Heese Wheel Al Tartufo呢个相信系好多人为左打卡而黎既菜,待应会车个大车轮芝士,入边再加D好
头盘酸种面包
正常味道,配埋意大利醋同埋橄榄油食都算几平衡
火腿拼盘及Burrata芝士蕃茄
海鲜沙律
主菜1﹕烧猪腩
主菜2﹕Heese Wheel Al Tartufo
呢个相信系好多人为左打卡而黎既菜,待应会车个大车轮芝士,入边再加D好短既通心粉,用芝士捞埋一齐,重点系上边加上无限既珍贵黑松露,净下睇都几得好奢华。味道上食落口充满黑松露香味,不过加左芝士关系食多几啖有少少腻。
甜品﹕青柠雪葩同果盘
青柠雪葩同果盘清返之前既油腻感,青柠雪葩有少少偏酸,果盘就正常。
总结呢餐都食得好满足,体验都算几特别,不过2人份量真系有少少多。